Magyar filmet díjaztak

Magyar filmet díjaztak

Szabó Simon A fal című rendezése díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm-fesztiválján a hétvégén, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilmes díjára.

A március 5. és 9. között megrendezett tamperei filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában idén 61 alkotás indult – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t hétfőn. Az összegzés szerint Szabó Simon A fal című tízperces filmje Laciról, egy alkalmi munkákból éldegélő cigány fiúról szól. “Egy napon kőművesmunkát kap: egy falon dolgozik több társával együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé” – olvasható a közleményben.

A színészként és filmrendezőként is ismert Szabó Simon legutóbbi rendezése a Proton Cinema gyártásában készült, producere Petrányi Viktória és Berkes Júlia, operatőre Czomba Albert volt. Szabó Simon Megyünk című filmjéért 2008-ban megkapta a Magyar Filmszemle Legjobb rövidfilm díját, a 2009-es Papírrepülők című alkotása pedig a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat érdemelte ki 2009-ben. A közleményben olvasható, hogy Rotterdamtól Szarajevóig 15 európai filmfesztivál díjnyerteséből választja majd ki az Európai Filmakadémia 3000 tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak átadásét december 17-én tartják Rigában, immáron 27. alkalommal. A EFA díját 2000-ben Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotása kapta, 2006-ban pedig Kenyeres Bálint Before Dawn című rendezésének ítélték az elismerést.

Kapcsolódó cikkek