fotó: pixabay.com

Francia filmeket vetítenek márciusban

Francia filmeket vetítenek márciusban

Huszonhat film, köztük több premier előtti bemutató szerepel március 1. és 12. között a 13. Frankofón Filmnapok programjában, amelyet az irodalmi, zenei, színházi és egyéb eseményeket is kínáló Frankofón Fesztivál keretében rendeznek meg.

“A Frankofón Filmnapok idén nyolc ország filmjeit hozza el Budapest és más magyar városok közönségének a Magyarországi Francia Intézet rendezésében”

– mondta el az eseménysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Claire Legras felhívta a figyelmet a filmnapok mellett a Frankofón Hónap egyéb eseményeire is.

Mint emlékeztetett, Magyarországon jelenleg huszonkétezren tanulnak franciául, az ő számukra Pásztón Slam-versenyt, Pécsen Frankofón Diákszínjátszó Fesztivált, Budapesten pedig Frankofón dalversenyt hirdetnek. Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős koordinátora hangsúlyozta: a Frankofón Fesztivál a legismertebb és legfontosabb a budapesti nemzetközi fesztiválok között.

A KKM nemcsak anyagilag járul hozzá az eseménysorozathoz, de több program szervezésében is részt vesz, és hagyományosan egy magyar filmet is felajánl a filmnapok programjába.

Idén A Berni követ című magyar történelmi thrillert láthatja a fesztivál közönsége, amely a március 3-i vetítés után egy beszélgetésen is részt vehet Szász Attila rendezővel. Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója arról szólt, hogy – a járványhelyzet időszakán túllépve – a filmnapokon tavaly már 12 000 látogatót regisztráltak, idén pedig még magasabb látogatottságot tűztek ki célul.

Budapesten a Francia Intézet mellett az Uránia, az Art+ és a Toldi mozik 26 filmet vetítenek összesen 52 alkalommal.

A március 1-jei nyitóesten az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Csapó! című vígjátéka lesz látható, a március 4-i gálaesten pedig Régis Roinsard Merre jársz, Bojangles? című romantikus drámája.
Sophie Sellier kulturális attasé kiemelte, hogy számos alkotást a magyarországi premier előtt láthat a filmnapok közönsége. A Caravaggio árnyéka egyik főszerepét például Isabelle Huppert alakítja, A vád című drámában Charlotte Gainsbourg és Mathieu Kassovitz szerepel, Louis Garrel Családban marad című vígjátéka pedig 14 kategóriában versenyez a César-díjért. A programban számos frankofón ország, mások mellett Belgium, Svájc, Kanada és Tunézia filmjei is szerepelnek a francia válogatás mellett.

A Nők a filmvásznon című tematikus blokkban nyolc női rendező munkái lesznek láthatók, több bemutatót beszélgetések is kísérnek majd.

“Az iskolásokat A kis Nicholas március 2-i vetítésével célozzák meg”

– mondta el Sophie Sellier.

Mint emlékeztetett, a Frankofón Fesztivál számos egyéb programmal, többek között három könyvbemutatóval is várja a közönséget. Rameau Castor és Pollux című operáját Vashegyi György vezényli a Müpában, a Toldi moziban A gáláns Indiák című film vetítése kapcsán street dance estet hirdetnek, francia részvétellel rendezik meg a Zeneakadémián a Budapesti Szaxofon Napot, a Jazzdor Strasbourg-Budapest fesztivál nyolc francia, magyar és belga jazzformációt lát vendégül a BMC-ben, a Lyre Le Temps az A38-on lép fel, a Trafóban pedig Aurélien Bory mutatja be Emlékszem “Az ég messze van, a Föld is” című előadását.

Március 14-én, éppen 500 nappal a 2024-es párizsi olimpia megnyitója előtt sportnapot rendeznek a Francia Intézet előtt, ahol evezős felvonulás, futóverseny és rögbis programok is lesznek.

Március 20-án, a frankofónia nemzetközi napján a karikatúra műfajáról tartanak beszélgetést a világhírű francia karikaturista, Plantu részvételével, akinek a műveiből kiállítás is nyílik a Francia Intézetben.

Kapcsolódó cikkek