"Tegyék hozzáférhetővé az amerikai dróntámadások adatait"

"Tegyék hozzáférhetővé az amerikai dróntámadások adatait"

DrónA pilóta nélküli harci repülőgépek, azaz drónok támadásaira vonatkozó dokumentumok titkosításának feloldását követelte egy interjúban a bizalmas adatok kiszivárogtatásával foglalkozó WikiLeaks portál alapítója.

Julian Assange szerint “az amerikai rendszer összeomlását” jelzi az, hogy Washington önkényesen dönt a dróncsapásokról, beleértve akár amerikai állampolgárok megölését is.

A nyugati hatóságok elől Ecuador londoni nagykövetségén menedéket találó Assange – akinek csoportja több mint kétszázezer bizalmas táviratot és jelentést hozott nyilvánosságra az amerikai hadsereg iraki és afganisztáni tevékenységéről – az HBO televíziós hálózat WikiLeakset támogató műsorvezetőjének, Bill Mahernek adott videointerjút. Ebben élesen bírálta Barack Obama amerikai elnök azon döntését, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel összejátszó amerikaiak is a dróntámadások célpontjává válhatnak. Különösen sérelmezte, hogy az erre vonatkozó döntések titkosak maradtak.

Assange arra szólított fel, hogy bárki, aki hozzá tud férni az ezzel kapcsolatos fehér házi szabályokhoz és eljárásokhoz, lépjen kapcsolatba a WikiLeaksszel, amely nyilvánosságra hozza a bizalmas dokumentumot, garantálva a közvetítő névtelenségét.

Julian Assange

Julian Assange

Az ausztrál állampolgárságú Assange hat hónapja kért és kapott menedékjogot Ecuadortól, de továbbra sem tudja elhagyni a dél-amerikai ország londoni képviseletét, mert Nagy-Britannia minden bizonnyal elfogná az ellene Svédországban – nemi erőszak miatt – kiadott letartóztatási parancs alapján. A 41 éves férfi elsősorban attól tart, hogy Stockholm kiadná őt az Egyesült Államoknak, ahol a kiszivárogtatások miatt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti.

Kapcsolódó cikkek