szlovák zászlót húz egy ejtőernyős, fotó: pixabay.com

Lánczi Tamás: a Szövetségnek van esélye, hogy bejusson a parlamentbe

Lánczi Tamás: a Szövetségnek van esélye, hogy bejusson a parlamentbe

A várhatóan alacsony részvétel mellett a felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek van esélye arra, hogy bejusson a szlovákiai parlamentbe a szeptember 30-án tartandó előrehozott választáson. Erről beszélt a politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Lánczi Tamás az interjúban úgy fogalmazott,

sorsdöntő választás előtt állunk, mert több mint egy évtized után ismét esély látszik arra, hogy magyar képviselők legyenek Pozsonyban.

Megjegyezte, lehetett ugyan hallani szlovák politikusoktól az elmúlt években, hogy majd ők képviselik a magyarok ügyét, ám azt láthatjuk, hogy a magyarok ügyét csak a magyarok képesek képviselni. A politológus szerint Szlovákia apatikus, politikailag kiábrándult állapotban van, a szavazók szkeptikusak, várhatóan alacsony lesz a választási részvétel, ez pedig lehetőséget teremt a magyarok számára.

“A felmérések szerint a Szövetségnek van esélye elérni a bejutási küszöböt, főleg, ha szlovák honfitársaik nem mennek el nagy arányban választani”

– mondta, hozzátéve,  három hét rövid idő, ez alatt a magyar pártnak nagyon intenzív kampányt kell folytatnia, hogy ezt az esélyt valóra is váltsa.

Lánczi Tamás a magyarok számára a legfontosabb kérdésnek az anyanyelvi oktatást nevezte.

Arra a kérdésre, van-e esély arra, hogy koalíciós szerepet vállal a Szövetség, ha bejut a parlamentbe, illetve hogyan áll most a legesélyesebbnek tartott Smer, Robert Fico pártja, Lánczi Tamás kifejtette: nagyon sok párt indul, a szlovák választási rendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy sok kicsi, nagyjából hasonló súlycsoportban versengő párt jusson be a törvényhozásba. Elemzése szerint ezek közül – a többiek rovására erősödve – a Smer emelkedik ki, mert Robert Fico a szlovákokat nagyon érdeklő, egyben elkeserítő témákat karolt fel, mint a gazdaság, a munkanélküliség, a reálbércsökkenés, és képes “becsatornázni” az ezekkel kapcsolatos félelmeket, indulatokat. Ezután kitért arra, hogy bár a Smer “tankönyvszerűen” baloldali párt, az a furcsa helyzet állt elő, hogy Fico pártja valójában a globalistákkal szemben áll, és véleménye szerint azért kap rengeteg támadást (a Szlovákiában is működő Soros-szervezektől is), mert nem akarja Szlovákiát alárendelni a globalista, internacionalista erőknek.

A politológus nagyon érzékeny kérdésnek nevezte, hogy ki kivel köt koalíciót, de az anyaország és a V4-ek szempontjából úgy ítélte meg, hogy kedvező lenne Fico győzelme, ami csak relatív lehet, abszolút többségre nem fog szert tenni.

Úgy vélte, megvan a veszély, hogy zavaros idők jönnek Szlovákiában, és a győztes nem talál koalíciós partnert, mert ebbe álláspontja szerint Brüsszelből és a tengerentúlról beleszólhatnak. Ficónak megvan a politikai képessége, hogy egy koalíciót tető alá hozzon, ha ezt külföldről engedik – mondta, kifejtve: ha nem lesznek koalíciós partnerek, folytatódik az a káosz, amely az elmúlt legalább egy évet jellemezte Szlovákiában. Lánczi Tamás a beszélgetés végén azt mondta,

magyar szempontból az lenne a legideálisabb, hogy ha már Fico nyer, akkor találjon koalíciós partnereket – jó lenne, ha ebben ott lenne a Szövetség is -, így rendeződne a helyzet Szlovákiában, lenne tárgyalópartnere a többi V4 országnak is, lenne kivel leülni, aki mögött van legitimáció.

Kapcsolódó cikkek