valahol Spanyolországban, fotó: pixabay.com

Ki nyerhet Spanyolországban?

Ki nyerhet Spanyolországban?

A közelgő spanyol parlamenti választásokon a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét, de támogatottságának csökkenését jelzik a spanyol közvélemény-kutató cégek hétfőn közzétett választási felmérései.

A GAD3 kutatóintézet felmérése szerint, amelyet az ABC konzervatív napilap közölt, a jelenlegi ügyvezető kormánypárt a szavazatok 27,3 százalékára, ezzel pedig 118 mandátumra számíthat.
A legutóbbi, idén áprilisi választásokon a párt eredménye 28,7 százalék és 123 mandátum volt.

Kisebb mértékű támogatáscsökkenést mért az NC Report kutatócég; a La Razón jobboldali újságban megjelent adatsor szerint a voksok 27,5 százalékával 120-123 közötti képviselői helyet kaphat a PSOE az új parlamentben.

A felmérések ismét megállapították: várhatóan egy párt sem szerez az önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a két hét múlva esedékes választáson.
Továbbá könnyen lehet, hogy újra előáll ugyanaz a politikai patthelyzet, amely a mostani, megismételt választáshoz vezetett, vagyis, hogy sem a bal-, sem a jobboldali pártok közös tömbje nem rendelkezik az abszolút többséggel a 350 fős törvényhozásban.

A közvélemény-kutatók a november 10-én rendezett választás legnagyobb  kedvezményezettjének a konzervatív Néppártot tartják (PP), amely tavaszi 16,7 százalékos választási szereplése és eddigi 66 mandátuma után akár 21,7 százalékos szavazói támogatást és 100 mandátumot is kaphat a GAD3 szerint. Az NC Report vizsgálata még ennél is kedvezőbb eredményt, 23 százaléknyi szavazatot és  103-105 közötti mandátumszámot jelzett.

A két kutatás szintén jelentős javulást mutatott a VOX radikális jobboldali párt számára. A GAD3 a szavazatok 13,5 százalékát és 41 mandátumot jelzett, míg az NC Report 11,3 százalékot és 30-32 képviselői helyet mért a párt áprilisi, 10,3 százalékos és 24 mandátumot eredményező szereplése után.

A felmérések szerint a választás nagy vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt lehet. A tavasszal megszerzett 15,9 százalékos támogatottság és 57 mandátum után a GAD3 szerint most a szavazatok 8,9 százalékára és 17 képviselői helyre számíthat. Az NC Report 9 százalékot és 8-9 mandátumot mért a pártnak. A választást megelőző hivatalos kampány november elsején kezdődik és nyolc napig tart.

A megismételt választás kampányidőszaka egy héttel rövidebb lesz a szokásosnál, ahogy a pártok is kevesebb kampánytámogatást kapnak mint egyébként. Erről 2016-ban döntöttek, amikor szintén meg kellett ismételni a szavazást, mert az akkori győztes konzervatív Néppártnak (PP) nem volt többsége a törvényhozásban, így nem tudott kormányt alakítani.
Spanyolországban négy éven belül most rendeznek negyedszer általános parlamenti választást.

Kapcsolódó cikkek