Prága, forrás: pixabay.com

Jan Hamácek: az orosz reakció keményebb, mint vártuk

Jan Hamácek: az orosz reakció keményebb, mint vártuk

Oroszország keményebben válaszolt diplomatáinak kiutasítására Csehországból, mint ahogy azt a cseh kormány várta. Ezt mondta a cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

A cseh kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, akik a helyi hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Andrej Babis kormányfő azt mondta, erősen megalapozott az a gyanú, hogy az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokban.

Moszkva elutasította a vádat és közölte, hogy hétfő éjfélig 16 cseh diplomatának és négy nagykövetségi alkalmazottnak kell elhagynia Oroszországot.

“Az orosz válasz keményebb, mint vártuk. Több a kiutasított cseh diplomata, mint az általunk kiutasítottak száma”

– kommentálta az orosz választ Hamácek. Szerinte az oroszok ezzel is jelzik, mennyire zavarja őket a cseh döntés. A politikus a cseh reagálást az orosz lépésre a nap folyamán megvitatja a kormányfővel. Délután kormányülés van betervezve, s várható, hogy cseh-orosz diplomáciai vita napirendi pont lesz. Jan Hamácek közölte, megbízott külügyminiszterként délelőtt tájékoztatta európai uniós partnereit az esetről.

“Felkértem őket a szolidaritás kinyilvánítására. Megmutatkozott, hogy Csehország nincs egyedül, vannak szövetségesei. Képesek vagyunk a közös fellépésre”

– mondta újságíróknak.

 

forrás: pixabay.com
A miniszter elismerte, hogy az orosz döntés gyakorlatilag “megbénítja” a moszkvai cseh nagykövetség munkáját, mert az egész politikai és gazdasági részlegnek vissza kell térnie Csehországba.

“A kommunikációt a nagykövet fogja biztosítani. Nem feltételezem azonban, hogy az orosz fél most nagyon szeretne velünk beszélgetni”

– jegyezte meg a miniszter.

Hamácek ismételten védelmébe vette a cseh lépést: “Ami most nálunk történt, az többé kevésbé nagy bonyodalmat jelent az orosz hírszerző akciók számára nemcsak Csehországban, hanem egész Közép-Európában. Helyes lépés volt” – fejtette ki a belügyminiszter, megbízott külügyminiszter. Az ellenzéki cseh politikusok többsége kiállt a kormány döntése mellett, csupán Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja bírálták azt. Mindkét párt hiteltelennek minősítette a történetet az oroszok szerepéről a lőszeraktárban történt robbanásokban. A független és jobboldali sajtó kommentárjaiban és jegyzeteiben támogatólag ír a kormány döntéséről. A lapok többsége azonban furcsának találja az orosz diplomaták kiutasításának időzítését. Az E15 gazdasági napilap szerint “véletlennek túlságosan nagy, hogy az oroszokról szóló információk akkor kerültek napvilágra, amikor fokozódik a feszültség a Nyugat és Moszkva között”.

Megszólalt Václav Klaus volt cseh államfő is, aki szerint a kormányzat és a “pszeudoellenzék” is ezzel az esettel, amelyet hiteltelennek tart, csak riasztgatják az embereket, hogy eltereljék a figyelmet a koronavírus-válságról.

“Nem hittem, hogy valaha még visszatérek az ötvenes évekbe, bár ellenkező előjellel”

– jegyezte meg nyilatkozatában Klaus. Úgy véli, az ügy Joe Biden amerikai államfő politikájának az eredménye, s ha Donald Trump lenne ma is az amerikai elnök “a megkésett vrbeticei botrány nem következett volna be”.

Kapcsolódó cikkek