napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Brit választások: a választók a konzervatívok kampányát tartják a leggyengébbnek

Brit választások: a választók a konzervatívok kampányát tartják a leggyengébbnek

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a brit választók a kormányzó Konzervatív Párt választási kampányát tartják messze a leggyengébbnek.
Rishi Sunak miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 4-én tartják a nagy-britanniai parlamenti választásokat.

A döntés meglepetést keltett még a Konzervatív Párton belül is, mivel minden felmérés azt mutatja, hogy a konzervatívok jelenleg 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági hátrányban járnak a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött. Az általános várakozás az volt, hogy Sunak őszre írja ki a választásokat. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a jövő heti parlamenti választások előtti utolsó teljes hét kezdetére időzített, 3626 brit felnőtt bevonásával elvégzett új reprezentatív felmérésében kimutatta, hogy a britek 43 százaléka szerint a teljes pártmezőnyön belül a konzervatívok választási kampánya a legrosszabb.

A cég kiemeli, hogy ez a vélemény meglehetősen stabilan tartja magát: a két héttel ezelőtti hasonló vizsgálatban a válaszadók 45 százaléka mondta ugyanezt.

A hétfőn ismertetett friss kutatás adatai szerint továbbra is messze a legnagyobb választói csoportot alkotják azok, akik a Konzervatív Párt kampányát tartják a leggyengébbnek: a jövő heti választás fő esélyesének tartott Munkáspárt és a Nigel Farage vezette jobboldali radikális Reform UK kampányát egyaránt 8 százalék, a Liberális Demokratákét 4 százalék nevezte a legrosszabbnak. A YouGov hangsúlyozza, hogy azok közül is 32 százalék a tory választási kampányt tartja a leggyengébbnek, akik a 2019-ben tartott előző parlamenti választáson a Konzervatív Pártra szavaztak.

A Konzervatív Párt eddigi választási kampányát több olyan incidens is beárnyékolta, amely a felmérések szerint erőteljes visszatetszést keltett a választók körében.

Ezek közé tartozott, hogy Rishi Sunak miniszterelnök egy televíziós választási interjú kedvéért idő előtt távozott a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartott franciaországi megemlékezésekről, amelyeken jelen volt III. Károly király és Joe Biden amerikai elnök is.
Sunak nem sokkal később elismerte, hogy ez baklövés volt a részéről. Az utóbbi napokban ennél is sokkal nagyobb botrányt keltett, hogy kiderült: a Konzervatív Párt több magas beosztású tisztviselője közvetlenül a választás időpontjának bejelentése előtt fogadásokat kötött a júliusi dátumra. A brit szerencsejáték-felügyelet eddig négy ilyen ügyben indított vizsgálatot bennfentes információ birtokában végzett fogadójáték bűncselekményének gyanújával.

Kapcsolódó cikkek