líbiai felkelők (archív)

Az ENSZ BT aggódik a katonai műveletek miatt

Az ENSZ BT aggódik a katonai műveletek miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a péntek este tartott rendkívüli zárt ülése után mély aggodalmát fejezte ki a líbiai katonai műveletek miatt.

Az aggodalmat a Líbia keleti vidékeit uraló Halifa Haftar tábornok irányította erők Tripoli felé nyomulása váltotta ki. A rendkívüli ülés után kiadott közleményében a BT felszólította Haftar tábornok “Líbiai Nemzeti Hadseregét”, hogy azonnal állítsa le hadműveleteit.

A közleményt Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet, a 15 tagú Biztonsági Tanács soros elnöke ismertette a sajtóval New Yorkban. Elmondta azt is, hogy miután zárt körben rövid tájékoztatót kaptak Haszan Szalámétól, az ENSZ líbiai különmegbízottjától, a BT-nek az a szándéka, hogy a későbbiekben elszámoltassa a konfliktus kiszélesedéséért felelős erőket és személyeket.

“Ennek a konfliktusnak nem lehet katonai megoldása”

– hangsúlyozta Heusgen.

Pénteken, még a Biztonsági Tanács ülése előtt, António Guterres, az ENSZ főtitkára is mély aggodalmának adott hangot a líbiai helyzet miatt. A világszervezet vezetője ezt Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg, miután Líbiában tárgyalt Haftar tábornokkal is. Az amerikai sajtóban is megjelent értesülések szerint Haftar arról tájékoztatta Guterrest, hogy addig nem állítja le a főváros ellen irányuló hadműveletet, amíg “nem mér vereséget a terroristákra” és a “zsoldosokra”.

Twitter-bejegyzésében Guterres mindazonáltal hangsúlyozta: “az ENSZ kitart a politikai megoldás elősegítése mellett”, valamint támogatja “a líbiai népet”.

António Guterres pénteken Tobrukba, majd Bengáziba látogatott.

Az észak-afrikai Líbiában Tripoli környékén és a fővárostól délre eső térségben is heves harcok dúlnak. Az ország nyugati részén fekvő Tripolit és környékét a nemzetközileg is elismert, úgynevezett nemzeti egységkormány irányítja, míg az ország keleti vidékeit Haftar tábornok uralja. Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag totális káoszba süllyedt, és fegyveres milíciák harcolnak egymással, hogy az ország minél nagyobb részét vonják ellenőrzésük alá.

Kapcsolódó cikkek