Dick Cheney

"Romney már ne hibázzon!"

"Romney már ne hibázzon!"

Dick CheneyDick CheneyHiba volt John McCain részéről, hogy a republikánusok 2008-as elnökjelöltjeként Sarah Palin alaszkai kormányzót emelte maga mellé alelnök-jelöltnek. Ezt mondta az ABC televíziónak Dick Cheney volt amerikai alelnök azzal kapcsolatban, hogy Mitt Romney - Obama elnök leendő kihívója - a várakozások szerint hamarosan megnevezi alelnök-jelöltjét. Cheney azt tanácsolta Romneynak, kerüljön el egy hasonló hibát, és válasszon tapasztaltabb társat.

Ahhoz, hogy valaki rákerülhessen a szűkített listára, meg kell felelnie annak a legfőbb kritériumnak, hogy alkalmas legyen az Egyesült Államok elnökének – fogalmazott Cheney.

“Kedvelem Palin kormányzót, találkoztam vele, ismerem. Vonzó jelölt. Ám a hátterét tekintve, azt, hogy talán épp csak két évig volt kormányzó, nem hiszem, hogy megfelelt ennek a követelménynek, és hogy kész lett volna átvenni az irányítást. Azt hiszem ez hiba volt” – vélekedett a veterán republikánus politikus, aki az ifjabbik Bush elnök alelnöke volt. Sarah Palin egyébként idén – a Republikánus Párton belül az elnökjelöltségért folytatott előválasztási küzdelem legelején – megpróbálkozott indulási esélyeinek tesztelésével, de idővel háttérbe vonult. A kormányzónő legendássá vált felkészületlensége 2008-ban aligha javított McCain esélyein. A republikánusok idén épp ezért megpróbálják igen nagy körültekintéssel kiválasztani a kettes számú jelöltjüket.

Mitt Romney várhatóan a közeli napokban fogja megnevezni a saját alelnök-jelöltjét. Az amerikai sajtóban a poszttal kapcsolatban a leggyakrabban Marco Rubio kubai származású floridai szenátort, Condoleezza Rice-t, a Bush-kormány fekete külügyminiszterét és Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzót emlegetik. Utóbbi egyike volt az idei elnökjelöltségért versengő nyolc republikánus aspiránsnak.

Az esélyesek nevei között szerepel Chris Christie New Jersey-i kormányzóé is, ő azonban a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy inkább a párt elnökjelöltje lenne 2016-ban – amennyiben Romneynak nem sikerülne megnyernie az idei választást.  A demokratáknál Barack Obama elnök változatlanul kitart Joe Biden alelnöksége mellett; a párosnak nem lesz kihívója a kormánypárt szeptemberi országos konvencióján.