A miniszterelnök a Zöld-foki Köztársaság vezetőivel, forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala

Orbán Viktor: a keresztény kultúra közös alap a Zöld-foki Köztársasággal

Orbán Viktor: a keresztény kultúra közös alap a Zöld-foki Köztársasággal

Erről beszélt a miniszterelnök csütörtökön a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában.

Kétnapos látogatása során az Orbán Viktor vezette magyar delegációt fogadta Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter. Orbán Viktor elmondta, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével együtt vannak a kereszténydemokrata internacionáléban, annak mindketten alelnökei. Azt mondta, amikor a miniszterelnökkel Budapesten találkozott, rájöttek, hogy a keresztény kultúra, amelyben nevelkedtek, lehetővé teszi, hogy egymástól több ezer kilométerre is hasonlóan lássák a világot.

A miniszterelnök szavai szerint ritka a mai világban, hogy egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja.

“Európában ez be is van tiltva”

– fogalmazott, hozzátéve:

“ott identitáskérdésekről nem lehet ilyen nyíltan beszélni, más világ van”.

A magyar kormányfő közölte: a diplomácia területén Magyarország az Európai Unióban az egyetlen, vagy két ország közül az egyik, amely támogatja a Zöld-foki Köztársaság vízummentességét.
Ezen túlmenőn két területen kötöttek együttműködési megállapodást: az egyik a gazdaság, a másik az oktatás.

“A gazdasági együttműködés keretében létrejön a két ország között egy vegyesbizottság”

– közölte Orbán Viktor, aki ennek kapcsán megjegyezte,

Magyarország a világ országai között a népességet tekintve a 88. helyen van, exportját tekintve pedig a 34. helyen.

Vagyis Magyarország globális méretekben is figyelemre méltó export-import tevékenységgel rendelkezik – közölte a magyar kormányfő, hozzátéve: hisz abban, hogy a kereskedelem, a beruházások az emberek jólétéhez járulnak hozzá.

A megállapodás értelmében 35 millió euróból létrehoztak egy kötött segélyhitelprogramot, amelyet a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdaságának, vízgazdálkodásának fejlesztésére fordítanak. Egy 15 millió eurós magánhitel lehetőségét is megnyitották, hogy a két ország vegyes vállalatokat hozhasson létre.

A kormányfő elmondta, régi hagyománya van a Stipendium Hungaricum programnak, amelynek keretében külföldi diákoknak ad a magyar állam ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassanak.

“Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban”

– tette hozzá Orbán Viktor, aki elmondta, a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas megy Magyarországra.

Ezen felül szívesen fordítanak pénzt arra is, hogy a Kodály-módszert népszerűsítsék a Zöld-foki Köztársaságban – közölte a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek