Orosz vadászbombázó végzett az Iszlám Állam szóvivőjével

Orosz vadászbombázó végzett az Iszlám Állam szóvivőjével

Egy orosz Szu-34-es vadászbombázó rakétája végzett kedden a szíriai Aleppónál Abu Mohammed al-Adnanival, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szóvivőjével. Ezt közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya.

A közlemény szerint az orosz vadászbombázó Aleppó tartományban megsemmisítette az IÁ harcosainak mintegy 40 fős nagyobb csoportját. “Több felderítő csatorna megerősített információja szerint” a megölt terroristák között volt az IÁ szóvivőjeként ismert Abu Mohammed al-Adnani lázadóparancsnok is. Az IÁ szóvivőjének halálát a terrorszervezet szócsövének tekintett Aamák hírügynökség jelentette kedden este, részletek ismertetése nélkül.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Adnani az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi után a második legfontosabb ember volt a terrorszervezet hierarchiájában, aki ismert volt arról, hogy gyakran szólított fel terrorcselekmények elkövetésére Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. 

A moszkvai közlemény idézte az amerikai védelmi minisztérium korábbi bejelentését, mely szerint Adnanival a nemzetközi koalíció légicsapása végzett az Aleppó tartománybeli Al-Bab város környékén. A Pentagon szerint Adnani az IÁ külföldi műveleteinek fő szervezője volt, emellett az IÁ harcosainak mozgását koordinálta, és harcosok toborzásával is foglalkozott. Washington korábban 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki fejére.

Kapcsolódó cikkek