Megvan az új amerikai alkotmánybíró-jelölt

Megvan az új amerikai alkotmánybíró-jelölt

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak szombaton.

Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében jelentette be a jelölést, amely megfelel az amerikai sajtó várakozásainak. Donald Trump “nagyszerű pillanatnak” nevezte a jelölést, és emlékeztetett arra, hogy Amy Coney Barrett a harmadik alkotmánybíró, akit elnöksége idején jelölt.

Kiemelte, hogy Coney Barrett a néhai Antonin Scalia alkotmánybíró tanítványa volt, és hű ahhoz a hitvallásához, hogy a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia.

Az elnök briliáns bírónak nevezte jelöltjét.

“Ön fantasztikus (alkotmánybíró) lesz”

– fordult a bírónőhöz. Trump hangsúlyozta, nem lehet akadálya, hogy a szenátus megszavazza a jelöltet. Mint fogalmazott, gyors szenátusi folyamatra és szavazásra számít. A 48 éves Amy Coney Barrett rövid beszédben köszönte meg a bizalmat.

“Szeretem az Egyesült Államokat és szeretem az Egyesült Államok alkotmányát”

– fogalmazott.

A vendégek között volt Mike Pence alelnök, Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke, William Barr igazságügyi miniszter, illetve a néhai Scalia özvegye és a fia, Eugene Scalia, aki jelenleg munkaügyi miniszter a Trump-kormányzatban. Jelen voltak az alkotmánybíró-jelölt családtagjai, köztük hét gyermeke is. A jelölt tiszteletét fejezte ki a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró iránt, akinek a helyére jelölték őt.

Leszögezte, változatlanul azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia.

“Egy bíró nem a politika alakítója, és távolságot kell tartania a politikától”

– hangsúlyozta.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még a Fehér Ház ünnepsége alatt nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólította fel a szenátust, hogy az elnökválasztás előtt ne szavazza meg Coney Barrett jelöltségét. Coney Barrett még be sem fejezte hatperces beszédét, amikor Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője szintén nyilatkozatot adott ki. E

bben azt állította, hogy a bírónő megszavazásával az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény felszámolására szavaznának a politikusok.

Kapcsolódó cikkek