fotó: pixabay.com

Ezen változtatni kellene

Ezen változtatni kellene

Az emberkereskedelem áldozatainak száma 44 százalékkal nőtt 2015 óta. Ezt írja az 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken közzétett általános éves jelentésében.

“A tagállamok eltérő módon tartják számon az emberkereskedelem áldozatait, de a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy számuk majdnem a felével lett több pár év alatt. Alapvető fontosságú, hogy az illetékes hatóságok fokozzák erőfeszítéseiket az emberkereskedelem elleni küzdelemben, valamint az áldozatokat törvényesen megillető segítségnyújtás érdekében”

– hangsúlyozta Davor Derencinovic, a szakértői csoport elnöke.

A beszámoló áttekinti az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezmény aláíró országai milyen előrelépéseket hajtottak végre végrehajtásában, 12 évvel a megállapodás hatálybalépése után.

A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács szakértői kiemelték, hogy az előző értékelő jelentésekben felvetett aggályok kezelése érdekében Magyarországon 2017 szeptemberében elindult az emberkereskedelem feltételezett áldozatainak nyilvántartására szolgáló adatbázis-rendszer, amely releváns szakemberek és a területen tevékenykedő civil szervezetek információival is kiegészült.

“A jelentés szerint Magyarországon az emberkereskedelem áldozatainak azonosítására jogosult szakmai csoportok listáját kibővítették az áldozatokat támogató, pártfogó felügyelői, valamint jogi segítségnyújtást adó szolgáltatásokkal”

– állapították meg.

Kiemeli továbbá azt is,  hogy a magyar igazságügyi minisztérium három támogatási központot hozott létre az áldozatok számára, ezek pszichológiai támogatást nyújtanak és segítki az áldozatokat a büntetőeljárásokra való felkészülésében.

Kapcsolódó cikkek