„A leendő parlamenti többség alakítson kormányt”

„A leendő parlamenti többség alakítson kormányt”

Egyiptom választA hétfőn kezdődő egyiptomi parlamenti választásokon győzelemre esélyes Muzulmán Testvériség azt követelte vasárnap, hogy az új kormányt a leendő parlamenti többség alakíthassa meg.

A kormányzó katonai tanács egyik tagja, Mamduh Sahín tábornok ugyanis szombaton kijelentette, hogy “a leendő parlamentnek semmilyen hatalma nem lesz a kormány felett”. “A leendő parlamentről feltételezhető, hogy a népet fogja képviselni (…) A katonai tanácsnak azt a pártot kell felkérnie kormányalakításra, amely elnyeri a szavazatok többségét. Ha a kormány összetétele nem a parlamenti erőviszonyokat tükrözi, akkor a törvényhozás útját fogja állni a kabinet minden döntésének” – mondta Mahmud Gozlan, az iszlám alapú párt szóvivője az AFP-nek nyilatkozva.

A Muzulmán Testvériség esetleges választási győzelmét érintő kérdésre azt mondta: “Demokráciát akarunk Egyiptomban, akár mi valósítjuk azt meg, akár más. Azt akarjuk, hogy egy választott civil hatalom vegye át a kormányzást a hadseregtől!”

Noha Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta mindvégig a mozgalom is követelte, hogy legyen vége a hadsereg hatalmának, a Muzulmán Testvériség támogatói állítólag nem vettek részt az egy héttel ezelőtt kezdődött véres tüntetetéseken, mert “kímélni akarták” a hadsereget a választások előtt. A szóvivő hozzátette, hogy mozgalmuk parlamenti rendszer megteremtését szeretné az országban az elnöki típusú helyett, mint amilyen Mubarak idején is létezett.

Tüntetés

Huszein Tantávi tábornok, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa vezetője vasárnap kijelentette újságírók előtt, hogy a hadsereg nem tűr el semmiféle nyomásgyakorlást senkitől és semelyik politikai erőtől. Ezt arra reagálva mondta, hogy a tüntetők követelik a hadseregtől a gyors hatalomátadást. Beszámolt arról, hogy “saját kérésükre” szombaton fogadta az egyiptomi politika két befolyásos alakját, Mohammed el-Baradeit és Amr Muszát. Arra kérte őket, hogy támogassák a hadsereg által a héten kinevezett új kormányfőt, Kamál Ganzúrit.

Ellenzéki körökben sokan el-Baradei, illetve Musza nevét említik, mint egy esetleges leendő nemzeti megmentési kormány vezetőjét. el-Baradei választási stábja éppen szombat este közölte, az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatója kész feladni államfői ambícióit, ha a katonai tanács felkéri őt e nemzeti megmentési kormány vezetésére.

Tantávi vasárnap figyelmeztette az ország népét, hogy “rettenetesen súlyos” következményei lesznek annak, ha az ország nem jut ki a jelenlegi válságból, és arra buzdította a választópolgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a voksoláson. Erről a Mena állami hírügynökség számolt be.

“Nem engedjük a bajkeverőknek, hogy megzavarják a választásokat. Egyiptom keresztúthoz érkezett, vagy sikeresek leszünk gazdaságilag, politikailag, társadalmilag, vagy ha nem, annak nagyon súlyos következményei lesznek, de ezt nem fogjuk megengedni. A Tahrír téren tüntetők közül sokan nem veszik ezt figyelembe. Külföldi elemek hazaiak segítségével megpróbálnak támadást intézni az ország biztonsága ellen, de hamarosan nyilvánosságra hozzuk, hogy kik ezek.” Tantávi nyilatkozatának megjelenésével egy időben ismét több ezren gyűltek össze a kairói Tahrír téren egy újabb hatalmas tüntetésre.

Kapcsolódó cikkek