Kelemen Hunor, fotó: archív

Kelemen Hunor: El kell menni szavazni

Kelemen Hunor: El kell menni szavazni

A szombaton és vasárnap zajló romániai népszavazáson való részvételre buzdított Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Aradon tartott szombat reggeli sajtótájékoztatóján.

Kelemen Hunor sajnálatosnak tartotta, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szervezett népszavazás kampányát az egymásnak feszülő felek manipulációja határozta meg, és nem sikerült racionálisan megvitatni a család és a házasság kérdését. Azt is bajnak tekintette, hogy a román alkotmány összekeveri a házasság és a család fogalmát, és ezt a mostani népszavazás sem rendezi. Ennek ellenére úgy vélte, hogy el kell menni szavazni, és ki-ki eldöntheti, hogy igennel vagy nemmel szavaz.

“Akik bojkottot hirdetnek, rosszat tesznek a demokráciának”

– jelentette ki. Azt a látszatot keltik ugyanis hogy nem érdekli őket a téma. Hozzátette: nem lehet egyszer az urnáktól való távolmaradásra, máskor pedig részvételre biztatni az embereket. Újságírói kérdésre kijelentette, nem ért egyet Markó Bélával, az RMDSZ korábbi elnökével aki egy publicisztikában a távolmaradás mellett érvelt, de tiszteletben tartja a véleményét.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy a népszavazás után azzal lehet levezetni a kampány során felgyűlt társadalmi feszültséget, hogy a román parlament törvényt alkot a bejegyzett élettársi viszonyról. Egy másik kérdéssel, a román nyelv kisebbségi elemi iskolákban történő oktatásával kapcsolatban az RMDSZ elnöke kijelentette, meg kell változtatni azt a miniszteri rendeletet, amelynek értelmében nem lehet kifizetni azokat a románórákat, amiket magyar tanítók tarottak meg. Kijelentette,

a szövetség álláspontja szerint minden túlórát ki kell fizetni.

Amikor egy újságíró a véleményét kérte azzal kapcsolatban, hogy a tisztségéből múlt héten lemondott Valentin Popa oktatási miniszternek nem sikerült románul szót váltania a csíkszentdomokosi általános iskola 6. osztályos magyar diákjaival, Kelemen Hunor azt mondta:

“Valentin Popával elég nehéz is szót érteni, higgyék el nekem.”

Azt is hozzátette, ha hatodik osztályos korában őt kérdezik románul a csíkkarcfalvi iskolában, akkor valószínű, hogy ő sem tudott volna válaszolni.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor arról beszélt, nem kíván beleszólni az RMDSZ területi és helyi szervezeteinek ügyeibe, de maga is úgy látja, hogy Makkai Gergelynek, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterének le kell mondania a tisztségéből, miután a megyei szervezet állandó tanácsa megvonta tőle a bizalmat.

A fekete-tengeri földgázkészletek kitermelését lehetővé tevő – a hét során koalíciós feszültségeket okozó – törvénytervezettel kapcsolatban azt mondta, a Románia kontinentális talapzatáról kitermelhető földgáz Magyarország, Ausztria és egész Közép-Európa számára megszüntethetné az orosz gáztól való függőséget. Kelemen Hunor kijelentette,az RMDSZ azt szorgalmazta, hogy a gázkitermelésből származó bevétel jelentős részét fordítsa az állam a gázhálózatok kiépítésére, hogy a lakosság nagyobb hányada tudja földgázzal melegíteni a lakását.

Kapcsolódó cikkek