Magyarország térképe

"A magyarság összefogó erő lehet Közép-Európában"

Magyarország

A 20. jubileumi ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem és ELTE Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Fóruma megnyitóján Magyar Levente kiemelte, a 20. század az egységes magyar gazdasági rendszert is szétrombolta, és hogy ezt minél inkább helyreállítsák, a KKM a nemzetpolitikán keresztül igyekszik erősíteni a magyarok közötti gazdasági kapcsolatokat, a határ menti kapcsolatokat, együttműködést. Mindezt a szomszédos országokkal a legnagyobb békében és egyetértésben teszi – tette hozzá.    

Azt hangoztatta: Magyarország és a magyar nép csak akkor lehet sikeres, ha a szomszédjaival együtt, és nem azok ellenében ér el eredményeket. Ez a politika látványos eredményeket ért el az utóbbi időben – mondta, példaként említve a magyar-szerb kapcsolatok látványos javulását.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Európában és a világban jelenleg olyan folyamatok zajlanak, amelyek összehozzák Közép-Európa népeit. Az ukrajnai háború, a görög válság és a migrációs nyomás kérdéseire csak közösen lehet hatékony válaszokat keresni – közölte.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, a nyári egyetem az együttműködésről szól, a magyar anyanyelven gondolkodók hálózatát építik. Ha sikerrel járnak, akkor tettek valamit Trianon feldolgozásáért és meghaladásáért, elkezdték visszaszerezni azt, amit elvett Trianon – fogalmazott.

Kifejtette: sok olyan gondolat született a szabadegyetemeken az elmúlt években, amely a politika napirendjére került és valósággá vált. Most is ráfér a gondolkodás a politikára – fűzte hozzá.

A most megnyitott nyári egyetemet, amelyet – mint mondta – a talán legtekintélyesebb magyar egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezett, egyfajta nemzetegyesítésnek nevezte. Nemcsak tudományos konferenciáról van szó, hanem Trianon szellemi feldolgozásában, politikai meghaladásában segít minden hasonló rendezvény – vélekedett.

Németh Zsolt a nyári egyetem résztvevőiről azt mondta: a Kárpát-medence sikeres gondolkodói lehetnek. Arra biztatta őket, hogy igyekezzenek kapcsolatokat, hálózatot építeni a rendezvényen, és így Trianon 100. évfordulója lélekben megerősödve találja majd a Kárpát-medencei magyarságot. 

Dúró Dóra (Jobbik), az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a nyári egyetem résztvevőinek azt mondta, hogy az ő kezükben van a magyarság jövője, ők lesznek a magyarság jövőbeli vezetői. Rendkívüli felelősség erősebb magyarságot építeni, és ebben segíthet a mostani programsorozat is – jelentette ki.  

Úgy értékelte, fel kell tenni a kérdést, jó anyaország-e Magyarország, kellően segítik-e a határon túli magyarokat, támogatják-e őket közösségeik gyarapodásában. E szemléletnek kell áthatnia a döntéshozatalt – mutatott rá.

Kapcsolódó cikkek