Szerbiában is megkezdődött a szavazás

Szerbiában is megkezdődött a szavazás

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap hét órakor Szerbiában, ezzel megkezdődött az elnökválasztás és az előrehozott parlamenti választás a nyugat-balkáni országban.

A szavazójoggal rendelkező, valamivel több mint 6,5 millió szerb állampolgár 19 lista közül választhat a parlamenti választáson, és nyolc jelölt közül választhatja ki, hogy ki legyen Szerbia következő köztársasági elnöke. A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenharmadik parlamenti választás. 2912 képviselőjelölt indult a 250 tagú parlamentbe történő bejutásért, ami azt jelenti, hogy egy parlamenti helyért 11-en szálltak versenybe.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a felmérések szerint a párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot.

Azt azonban nem lehet még tudni, hogy Ana Brnabic marad-e a kormányfő, Ivica Dacic korábbi házelnök korábban arról beszélt, hogy 2012 után ismét szeretne a miniszterelnöki székbe ülni. A felmérések szerint az induló 19 lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy a 3 százalékos küszöb átlépésével bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett a magyar, a bosnyák, a horvát és az albán kisebbségnek lesz még a várakozások szerint parlamenti képviselete.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig a legkésőbb a jövő csütörtökig közzéteszik, ha nem kell, sehol sem megismételni a voksolást.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig 90 napja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

Kapcsolódó cikkek