fotó: pixabay.com

Rekordszámú új munkahely jött létre tavaly Franciaországban

Rekordszámú új munkahely jött létre tavaly Franciaországban

Több mint 650 000 új munkahely jött létre tavaly Franciaországban, amire több mint húsz éve nem volt példa. Ez derül ki a statisztikai hivatal (INSEE) jelentéséből, amelyet pénteken ismertetett a Le Monde című napilap.

A francia gazdaság tavalyi 7 százalékos bővülése több mint 650 000 munkahelyet teremtett az előző évi csökkenés után, amikor is 315 000 munkahely szűnt meg. A Le Monde szerint 2000 óta, amikor is 599 000 új munkahely jött létre, nem volt ilyen jelentős javulás.

Mindennek következtében a magánszektorban 1,5 százalékkal többen dolgoznak jelenleg, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évben.

Az iparon kívül, amelyben 38 000 munkahely szűnt meg, ami 1,2 százalékos csökkenést jelent, a javulás valamennyi ágazatot érinti. A kereskedelemben 218 000 (+1,8 százalék), az építőiparban 65 000 (+4,5 százalék) munkahely jött érte, a mezőgazdaságban fél százalékkal többen dolgoznak. Átmeneti, határozott idejű állásokban 8,2 százalékkal többen dolgoznak, mint a járvány előtt, de a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók száma is nőtt, és a munkaügyi minisztérium adatai szerint a munkahelyek 50,2 százaléka határozatlan idejű.

A magánszektorban tavaly 698 000 gyakornoki szerződést írtak alá, ami 36 százalékkal több, mint 2020-ban, és a duplája a járvány előtti 2019-es év adatainak.

“Nem egyszerűen a munkahelyek jelentős bővülése meglepetés, hanem a javulás gyors ritmusa is”

– hívta fel a figyelmet Vladimir Passeron, az INSEE osztályvezetője a Le Monde hasábjain. Úgy látja, hogy a vállalatok bíztak az állami munkahelymegtartó támogatásokban, illetve abban, hogy a gazdaság gyorsan újra fog indulni. A lezárások alatt munka nélkül maradtaknak kifizetett bérpótlékoknak köszönhetően a vállalatok megőrizték a munkahelyek jelentős részét, s a válság miatt csökkent termelés idején nem voltak jelentős elbocsátások, hanem inkább a munkaidőt csökkentették a vállalkozások, a dolgozók megtartása mellett.

A tavalyi dinamizmusnak köszönhetően a munkanélküliség csökkenése idén is folytatódhat az előrejelzések szerint.

Az aktív lakosság körében az álláskeresők aránya 2021 szeptemberében 8,1 százalék volt, ami tíz év óta a legalacsonyabb szám. A gazdaság tavalyi 7 százalékos bővülése után idén a kormány 4, a jegybank 3,6 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az INSEE nem közölt előrejelzést a teljes évre, de decemberben az első negyedévre 0,4, a másodikra 0,5 százalékos növekedést prognosztizált. Miután a vállalatok már előre megteremtették a szükséges munkahelyeket, 2022-ben a munkahelyek bővülése az INSEE szerint már nem lesz olyan jelentős, mint tavaly volt.

Kapcsolódó cikkek