Moszkva: a nyomozás el fog jutni a logikai végkifejletig

Moszkva: a nyomozás el fog jutni a logikai végkifejletig

Oroszország önálló nyomozást folytat a Szkripal-ügyben, és "ez a történtet el fog jutni a logikai végkifejletig". Ezt jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Komszomolszkaja Pravda című lapnak adott nyilatkozatában.

“Túlságosan erősek voltak a vádak, túlságosan drámaiak voltak a következmények ahhoz, hogy szemet hunyjunk, és lapozzunk”

– mondta Zaharova a Szkripal-ügy kipattanásának első, a szóvivő által “tragikomikusnak” minősített évfordulója alkalmából adott hétfői interjúban.

A brit hatóságok Oroszországot gyanúsítják az egykori orosz-brit kettős katonai hírszerzőügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal elleni mérgezéses gyilkossági kísérlettel.

Mint Zaharova mondta, Oroszország a mai napig nem kapott hiteles információt arról, hogy mi is történt Szkripalékkal. Kifogásolta, hogy Jurija Szkripal a történtek óta csak felvételen volt látható és egy-két, állítólag telefonon elmondott kijelentése vált ismertté, Szergej Szkripalt azonban “senki sem látta”.

“Ha ez alatt az egy év alatt a briteknek akár a legkisebb bizonyíték, akár egy tanúvallomás is a birtokába került volna, amelyet fel lehetett volna mutatni a világnak, biztosíthatom önöket, hogy felmutatták volna. Nincs semmijük”

– nyilatkozott Zaharova, aki ismételten “arcátlan provokációval” vádolta meg a brit hatóságokat.
A londoni orosz nagykövetség az évforduló alkalmából ötvenoldalas jelentést tett közzé Megválaszolatlan kérdések címmel, amelyben azt állította, hogy a Szkripal-ügyről még mindig nem derült ki az igazság.

A dokumentum szerzői szerint a rendőrségi anyagok ellentmondásokat tartalmaztak. Nehezményezték, hogy a titokban folytatott nyomozásról a titkosszolgálatok célzott értesüléseket szivárogtattak ki, továbbá azt, hogy az információkat brit sajtó hibásan értelmezte.

Alaptalannak nevezték Theresa May brit miniszterelnök Moszkvával szemben megfogalmazott vádjait és azt, hogy ezek miatt számos országból orosz diplomatákat utasítottak ki.
Oroszország zászlaja, fotó: pixabay.com

A szemrehányások között szerepelt egyebek között, hogy Oroszország nem vehetett rész az ügy kivizsgálásában, Franciaország viszont igen. A diplomáciai képviselet szerint az Novicsok típusú bénító idegméreg-hatóanyagot már 1992 óta nem gyártják Oroszországban és a készleteket 2017-re – a Nagy-Britanniát is a tagjai között tudó Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) felügyelete alatt – megsemmisítették.

A dokumentum “nyilvánvaló hazugságnak” nevezte azt a brit hivatalos személyek körében hangoztatott állítást, miszerint Oroszországban törvény legalizálja a “szélsőségesek” külföldön történő meggyilkoltatását.

A nagykövetség szerint nem létezett a parancs az orosz vezetés ellenségeinek megsemmisítésére.

A külképviselet kifejezte részvétét a brit hatóságok szerint Novicsoktól végzetes mérgezést szenvedő Dawn Sturgess halála miatt, a “politikai játékok ártatlan áldozatának” nevezve őt, valamint köszönetét fejezte mindazoknak, akiknek részük volt Szkripalék életének megmentésében.

Sturgess a nyáron az élettársával együtt súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által elhajított parfümös fiolát. A férfi, Charlie Rowley túlélte a mérgezést.

Szergej Szkripalt és lányát tavaly március 4-én az angliai Salisburyben mérgezték meg. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el, a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt az általa megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.

Az orosz fél többször nehezményezte, hogy Szkripalék tartózkodási helye a hosszú kórházi kezelés után ismeretlen. Kettőjük közül csak Julija Szkripal jelent meg a nyilvánosság előtt, egy tavaly május 23-án közreadott videofelvételen nyilatkozva. Viktorija Szkripal, a volt hírszerző unokahúga több alkalommal is megpróbált Nagy-Britanniába utazni, hogy találkozzon rokonaival, de vízumkérelmét rendre elutasították.

Kapcsolódó cikkek