napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Szkripal-ügy: újabb orosz gyanúsított ellen indított vádeljárást a brit ügyészség

Szkripal-ügy: újabb orosz gyanúsított ellen indított vádeljárást a brit ügyészség

Dolgozik az angol-walesi főügyészség az angliai Salisbury városában 2018 tavaszán elkövetett mérgezéses támadás ügyén.

A támadás célpontja Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) egykori ezredese volt, aki kettős ügynökként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott.
Szkripalt hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott, és a 2018. március 4-én történt mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A novicsok katonai idegméreg-hatóanyaggal elkövetett merényletkísérlet következtében a volt orosz ügynök és nála látogatóban lévő lánya, Julija Szkripal, valamint a helyszínre elsőként kiérkező rendőrnyomozó, Nick Bailey is súlyosan megbetegedett, de mindhárman életben maradtak. Egy háromgyermekes brit nő, Dawn Sturgess azonban, aki véletlenül került érintkezésbe az idegméreggel, Salisbury kórházában meghalt. A nő élettársa, Charlie Rowley szintén súlyosan megbetegedett és hónapokig kezelték kórházban életveszélyes állapotban.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya kedden bejelentette, hogy már három orosz állampolgárt gyanúsít az ügyben, és mindhárman az orosz katonai hírszerzés ügynökei.

A harmadik gyanúsított, akinek kilétét a londoni rendőrség kedden ismertette, Gyenyisz Szergejev, aki Szergej Fedotov álnéven vett részt a támadásban. A Scotland Yard keddi tájékoztatásában megnevezi a másik két orosz gyanúsítottat is: a rendőrségi beszámoló szerint az eddig összegyűjtött bizonyítékok szerint a merényletkísérletben Anatolij Csepiga és Alekszandr Miskin is részt vett az orosz katonai hírszerzés tagjaként, Ruszlan Bosirov, illetve Alekszandr Petrov álnéven.

A londoni rendőrség most először jelentette be hivatalosan, hogy a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján a Szkripal-ügy három gyanúsítottja a GRU ügynöke.

A Scotland Yard most nevezte meg első ízben a harmadik gyanúsítottat is. Ezek a nevek azonban már régóta ismertek, mivel a Bellingcat nevű, angliai székhelyű civil oknyomozó szervezet már 2018-ban, illetve 2019-ben részletesen és név szerint feltárta a gyanúsítottak kilétét, és beszámolt arról is, hogy a merényletkísérletet a GRU egy háromtagú ügynökcsoportja követte el. A Bellingcat nyomozásának adatai szerint Anatolij Vlagyimirovics Csepiga ezredesként, Alekszandr Jevgenyijevics Miskin szintén ezredesi rendfokozatban és katonaorvosként dolgozott a GRU-nál a Szkripal elleni támadás idején.

A BBC brit közszolgálati tévétársaság Newsnight című oknyomozó hírmagazinja 2019-ben, a Bellingcat által feltárt és átadott adatok alapján kiderítette azt is, hogy Gyenyisz Vjacseszlavovics Szergejev az orosz katonai hírszerzés vezérőrnagya, és ő irányította a Salisburyben végrehajtott akciót Londonból, folyamatosan kapcsolatot tartva Moszkvával is. A Scotland Yard kedden azt közölte, hogy a Szergej Fedotov álnéven tevékenykedő Gyenyisz Szergejev 2018. március 2-án, a másik két gyanúsított előtt néhány órával érkezett Moszkvából a londoni Heathrow repülőtérre, és március 4-éig, a merényletkísérlet napjáig London egyik belvárosi szállodájában lakott, majd aznap visszautazott Moszkvába.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a szállodában nem találták meg a novicsok méreganyag nyomait.

A Scotland Yard közölte, a brit hatóságok mindhárom orosz gyanúsított ellen körözést és elfogatóparancsot adtak ki. Nick Price, az angol-walesi főügyészség terrorizmusellenes és különleges bűnügyekre szakosodott ügyosztályának vezetője keddi nyilatkozatában közölte: a vádhatóság nem kéri Oroszországtól a Szergej Fedotov álnévvel azonosított ügynök kiadatását, mivel az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok kiadását külföldi országoknak.

Price hozzátette, Oroszország ezt már más ügyekben benyújtott kiadatási kérelmek esetében is világossá tette.

Az ügyészségi vezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha ebben az álláspontban változás történne, akkor a brit hatóságok kérnék a gyanúsítottak kiadatását. Az orosz kormány cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. London azonban a mérgezéses incidens után többtucatnyi – a brit elhárító szolgálatok által hírszerzőként azonosított – orosz diplomatát utasított ki, és azóta a két ország között gyakorlatilag szünetelnek a kormányközi kapcsolatok, bár a diplomáciai viszony továbbra is nagyköveti szintű.

Kapcsolódó cikkek