forrás: pixabay.com

Koronavírus: óvatosak a párizsiak a karantén feloldása után

Koronavírus: óvatosak a párizsiak a karantén feloldása után

Óvatosak és kivárnak a párizsiak a koronavírus-járvány miatt nyolc hét után véget ért általános karantén feloldása után: hétfőn az utcák még csendesek maradtak, kevesen merészkedtek ki, a boltok mindegyike sem nyitott meg. A francia fővárosban egyszerre volt érezhető a fellélegzés a 55 napi bezártság után és a félelem az ismeretlentől.

A szeles, szürke, fagyos reggelen még csak néhány, szájmaszkot viselő munkába indulót lehetett látni az üres párizsi utcákon, a délutáni napos időben azonban már megjelentek családok, sétáló nyugdíjasok és csapatba verődő fiatalok is az utcákon és a Szajna-parton, a fodrászszalonok előtt pedig elsősorban férfiak várakoztak türelmesen.

Március 17. óta hétfőn hagyhatták el először otthonaikat a franciák igazolás nélkül, de Párizsban még nem sok minden változott az előző hetekhez képest.

A híres Champs-Elysées sugárúton vagy az Eiffel-torony környékén csendes volt minden, nem sok embert lehetett látni, a luxusmárkák üzleteiben hiába fertőtlenítettek mindent a maszkot viselő eladók, a vásárlók még nem özönlötték el a boltokat.

“Turistanegyedben vagyunk, de jelenleg nincs erre egyetlen turista sem”

– mondta egyikük a francia hírügynökségnek.

forrás: pixabay.com

A karanténból való kiszabadulás örömének nyoma sem volt hétfőn Párizsban, a felmérések szerint az emberek félnek attól, hogy a járvány második hulláma még a nyár előtt elérheti Franciaországot, ahol március 11. óta több mint huszonhatezren vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és még mindig több mint húszezren fekszenek kórházban, közülük kétezren lélegeztetőgépre is szorulnak.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a BFM hírtévében hétfőn megerősítette, hogy

amennyiben a kijárási korlátozások feloldásával a vírus új erőre kap, a kormány ismét elrendelhet differenciáltan, különböző területeken karaténintézkedéseket, ahogy azt a járvány kezdetén az első gócpontokban megtette.

A fertőzési ráta jelenleg 0,5, míg a kijárási korlátozások március 17-i meghirdetése előtt minden fertőzött legalább három másik embernek átadta a koronavírus betegséget.
A főváros a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb, úgynevezett vörös zónába tartozó négy régió egyike, ahol június 2-ig még zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg a héten az iskolába járást, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk a tanulást.

A tömegközlekedési járművekre csak maszkot viselve és munkáltatói igazolással lehet a csúcsforgalmi időkben felszállni a biztonságos távolságtartás biztosítása érdekében, de hétfőn még bőven voltak üres ülőhelyek a metrókon. A gépkocsiforgalom viszont újraindult, az első dugók délutánra már kialakultak.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

Kapcsolódó cikkek