forrás: Pixabay.com

Koronavírus: jó hírek érkeztek Ukrajnából

Koronavírus: jó hírek érkeztek Ukrajnából

Vasárnapra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma Ukrajnában, ahol már kevesebb mint kilencszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma pedig az előző napinak a felére csökkent, alig haladta meg a harmincat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 857 új esettel 2 223 558-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint négyszázzal kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 33-mal 51 679-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 69 volt. Eddig 2 127 337-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint másfél ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint nyolcszázzal, 44 542-re. Kórházba 684  koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor 709-en kerültek kórházba.

A legtöbb új beteget, 114-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 459 374-en kapták meg valamely védőoltás első, 236 906-an a második dózisát. Szombaton 34 870 embert oltottak be. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos a TSZN hírtelevízió vasárnap reggeli műsorában azt mondta: Ukrajna ősszel aligha fogja tudni elkerülni a járvány negyedik hullámát annak ellenére sem, hogy az egészségügyi tárca a nyár végéig mintegy ötmillió embert tervez beoltani – az ideiglenesen megszállt területeken élőket nem számítva – körülbelül 42 millió lakosú országban.

Ezért a tisztségviselő szerint mindenképpen meg kell majd hosszabbítani az országos karantént, a nyári szezon alatt hozott könnyítések mellett pedig továbbra is fenn kell tartani a kötelező maszkviselés és a távolságtartás előírását a zárt nyilvános helyeken.

Ugyanakkor reméli, hogy az influenza és más felsőlégúti megbetegedések kevésbé terjednek el az őszi-téli időszakban, mint tavaly, részben a lakosság beoltottságának köszönhetően, illetve annak, hogy többen már átestek a fertőzésen.

Kapcsolódó cikkek