koronavírus, forrás: Wikipédia

Koronavírus: így változott a helyzet Szlovéniában

Koronavírus: így változott a helyzet Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől a napi ingázókra is vonatkozik a karanténkötelezettség, ez alól mentesülnek azok, akik egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy gyorstesztet tudnak felmutatnia a határon. Erről írt a helyi sajtó hétfőn.

“Nem vonatkozik a határozat 13 éves korig a tanulókra, de az őket szállító szülőknek rendelkezniük kell igazolással”

– tették hozzá.

Ljubljana múlt hétfőn szigorított ismét a határátlépési feltételeken és visszaállította a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, amelyeket február 13-án szüntetett meg. Az országba 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel lehet csak beutazni. Az országban hétfőre 205-tel, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában négy beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3938-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 463-an vannak kórházban, 87-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban heti átlagban 28,8 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

A válságstáb hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a brit variáns okozta a megbetegedések 57 százalékát az országban. Horvátországban az elmúlt egy nap során 129 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 251 174-et. Hétfőre nyolcan haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5685-re emelkedett. Kórházban 874 beteget ápolnak, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban az üzletek és szolgáltatások mindvégig nyitva tarthattak, március 1-jétől pedig a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei is megnyitottak.

Kapcsolódó cikkek