A nagyváradi vár fejedelmi átalakítása

A nagyváradi vár fejedelmi átalakítása

Nagyváradi Vár

Novemberben sikerült a fejedelmi palota külső homlokzatát mindhárom szint magasságában helyreállítani. A szakemberek korabeli technológiát alkalmaztak, így a külső fal most éppen olyan vakolatot kapott, mint amilyen az eredeti volt. A vakoláshoz kizárólag meszet és homokot használtak, majd a falat mésszel mázolták le. Arra is odafigyeltek, hogy az építés időszakának megfelelő színek kerüljenek a homlokzatra. Ezért a palota fala nem olyan sima, mint a modern vakolatok. Ugyanis azokat a vakolatdarabokat, amelyek még megmaradtak a falon, megőrizték és kiemelték.

Vár makett

Még 2010 tavaszán kezdődött el az ötágúcsillag-alakú erődítménynek, Európa egyetlen későközépkori ötbástyás várának teljes helyreállítása a romániai Bihar megye központjában. A nagyváradi munkálatokat a regionális operatív programon keresztül az Európai Unió finanszírozza. A 2015-ben befejeződő felújítás első szakaszban a középkorban készült erődítmény nyolc épülettestét állítják vissza eredeti állapotába. A vármúzeum mellett kenyérmúzeum és könyvtár is nyílik majd a restaurált épületekben, és étterem, valamint korabeli mesterségeket bemutató céhes utca is nyílik majd. 

A mostani újjáépítés összértéke meghaladja a harminchatmillió lejt (kilencvenhárommilliárd forint). A többi épületet a felújítás második szakaszában, 2015 után állítják helyre. A nagyváradi várban Szent László király után több magyar uralkodót temettek el, a vár a középkorban zarándokhellyé vált. Az erdélyi fejedelmek közül János Zsigmond egy, Báthory István három, Bethlen Gábor pedig szintén egy bástyának a megépíttetésével járult hozzá a vár védelmének megerősítéséhez. A vár katonai használata 1918 után is megmaradt egészen 1998-ig. A vár építészeti elveihez igazodó, szintén ötszögű reneszánsz fejedelmi palotát Bethlen Gábor építtette.

Kapcsolódó cikkek