forrás: pixabay.com

Sikeres a nyelvvizsgamentesség ötlete

Sikeres a nyelvvizsgamentesség ötlete

Már csaknem 140 000 új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség. Erről tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön a médiát.

A kormány idén júliusban ismét lehetővé tette, hogy az augusztus végéig sikeresen záróvizsgázók nyelvvizsga nélkül is átvehessék diplomájukat. Az egyetemek a nyári döntés alapján mostanáig mintegy tizenegyezer végzős hallgató oklevelét állították ki.
Emlékeztettek: a kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a “beragadt” diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is.

A felsőoktatási intézmények 2021 elejéig összesen 128 000 oklevelet adtak ki.

A járványhelyzet az elmúlt tanévben is megnehezítette a nyelvtanulást a hallgatók számára. A védelmi intézkedések a szokottnál szűkebbre szabták a vizsgaalkalmakat. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz számos megkeresés érkezett közvetlenül fiataloktól, ifjúsági és hallgatói szervezetektől. A közösségi élet újraindításért felelős operatív törzs a nyelvvizsgamentesség meghosszabbítását javasolta a kormánynak – ismertette a tárca. A gazdaság újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra.

“Így végül azok az egyetemisták is átvehetik a felsőfokú végzettséget igazoló okleveleiket, akik 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával”

– tudatták.

Az ITM a közleményben arra kéri az egyetemi hallgatókat, hogy ha még nem tették, a jelenléti oktatásban megkezdett tanév zavartalan folytatásáért olttassák be magukat.

Kapcsolódó cikkek