fotó: pixabay.com

Jó szóval, pénzzel ösztönzik a vidéki élet iránt érdeklődőket

Jó szóval, pénzzel ösztönzik a vidéki élet iránt érdeklődőket

Vidéki élet, fiatalok a vidéken elnevezéssel programcsomagot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), amely 16 millió forintból valósul meg, többek között az Agrárminisztérium (AM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával. Ezt jelentették be a program szervezői csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Viski József, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a szaktárca prioritásként tekint a generációváltás segítésére, ebbe illeszkedik az AGRYA jelenleg induló kezdeményezése is.

A vidékfejlesztési programban (vp) 2016 óta eddig 55 milliárd forinttal támogattak mintegy 2400 fiatal gazdát.

Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke ismertette, hogy a programcsomag a vidéki életforma bemutatására, támogatására és népszerűsítésére jött létre.

fotó: pixabay.com

Abban három kezdeményezés kapott helyet: míg a Vesd bele magad! programban 6-12 éves gyermekek pályázhatnak családjukkal ingyenesen 500-500 vetőmagcsomagra Fejér és Csongrád megyéből, addig a Virtuális Falu program a kistelepülési fiatalok közösségépítését segíti, a Vidék Kaland program pedig a városlakó, nem mezőgazdász, de agrárium iránt érdeklődő fiataloknak nyújt betekintést a gazdák mindennapi életébe – sorolta.

Kapcsolódó cikkek