illusztráció, fotó: pixabay.com

A balatoni hal csak a miénk

A balatoni hal csak a miénk

"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott,. Ezt közölte az Agrárminisztérium hétfőn.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén “Balatoni halnak” csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

Ezek tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a tó két, gazdasági szempontból legjelentősebb halának, a fogassüllőnek és a pontynak a tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

A “Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A “Balatoni hal” fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda) – ismertették. Arra is kitértek, hogy a földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó “balatoni sudár” vagy “varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A “Balatoni hal” földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.

Kapcsolódó cikkek