„Még nem tudom eldönteni, hogy az „Ezer Erdőben” van Magyarország, vagy Magyarországban van az "Ezer Erdő". Interjú Bocskor Bíborkával

„Még nem tudom eldönteni, hogy az „Ezer Erdőben” van Magyarország, vagy Magyarországban van az "Ezer Erdő". Interjú Bocskor Bíborkával

Bocskor Bíborka

magas hegyen

– Mit láttok, és hogy töltitek mostanság napjaitokat ott fent a „Magashegyen”?

Bocskor Bíborka (énekes – Magashegyi Underground): Innen nagyon sok minden látszik, főleg, ha nincsen köd. Látjuk az erdőtől az ezer várost, sokat próbálunk, zenélgetünk, koncertezünk, de nem járunk mindig a hegyen, szeretjük minimum két szemszögből szemlélni a dolgokat. Amikor a hegyen vagyunk, a városba vágyunk, amikor a városban vagyunk, a hegyre, és megpróbáljuk ott jól érezni magunkat, ahol épp vagyunk.

– Nem gondolkoztatok még azon, hogy „Magashegyi poppá” keresztelitek magatokat?

De igen, nagyon sokat gondolkodtunk ezen is, mint ahogy azon is, hogy Alföldi Rockabilly, vagy Tengerparti Nyalókarock, vagy Fennsíki Punk, Hegyaljai Rap, Dombos Hippi-hopp – tavaly majdnem ez lett a nevünk, de nem tetszett a dombos szó a dobosunknak, ezért tovább gondolkodtunk. Aztán felötlött még a Balatoni Keringő, de ezt lekörözte a Mecseki Alternatívok, Pusztai Betyárpopp, Erdei Downtempó és a Tisztás Dirty Dance. Most hirtelen ennyi jut eszembe, de végül maradtunk a Magashegyi Underground névnél csak azért, mert ezt már mindenki megszokta.

– A novemberi „Ezer Erdő” lemez bemutatója meglepetés volt a közönségnek?

ezer erdő

A közönségünk szerette a novemberi koncertet, mi pedig készültünk rá, vonós négyessel, vendégekkel, és olyan dalokkal, amelyek erre a lemezre készültek. Voltak olyan visszajelzések is, hogy teljesen más lett a lemez, mint amire vártak, de szerethető – na ezeket az embereket biztos, hogy megleptük! De fordítva egyet a hangulaton, azt is le kell írnom, hogy koncentrált, összehangolt munka előzte meg a megjelenést. Ez egy tematikus lemeznek készült, épp ezért sok új dalt kellett írni, hisz nem fért bele ebbe a hangulatba a koncerteken nagyon sokszor játszott számok többsége. Mi szerettük ezt a munkát, ezt a lemezt. Ez is az egyik látásmódunk a világról és magunkról.

– Február elején jelenik meg az „Ezer Város” című kislemez, amely az „Ezer Erdő” nagylemez pár dalából készült elektronikus remixeket, ill. eddig még kiadatlan, de a koncerteken nagy sikerrel játszott számokat tartalmaz. Az „Ezer Erdőt” vagy az „Ezer Várost” választanátok inkább? Miért? Mik az erdő és a város előnyei, hátrányai?

Soha senkit vagy semmit nem választanék személy szerint kizárólagosan. Mi mind a kettőt választottuk, sőt, mind a kétezret.

– Budapest és Magyarország miben „Ezer Erdő” és miben nem?

Magyarország és benne Budapest kellemes és szórakoztató hely, de azt még nem tudom topográfiailag eldönteni, hogy az „Ezer Erdőben” van-e Magyarország, vagy Magyarország van az „Ezer Erdőben”. Jó keresgélést…

– Mitől kellene megtakarítani a szívet? Ezt hogy lehet? („Szívtakarítás” című dal – a szerk.)

– Erre a választ mindenki tudja. Amikor lecsendesedve magunkkal vagyunk, tudjuk, hogy mik a hibáink. Mások előtt persze, hogy szeretjük takargatni! Ebben a csendes önvizsgálatban felfedezett hibákat kell kidobni. Nem szeretném, ha valaki is azt gondolná, hogy ezt mind ilyen jól tudom, én is csak úgy hallottam ezt a gondolatot. Így próbálok meg takarítani és örülök, ha sikerül.

Az animációs klipet a „Szeplős váll” című dalhoz Gróf Balázs készítette. Milyennek rajzolnátok le Gróf Balázst?

– Ó, Gróf Balázs jobban tud rajzolni, mint mi, ezért inkább mi lezenélnénk őt, holnap szólok a fiúknak, hátha írunk egy dalt Róla. Nem lesz fekete-fehér, az már biztos!

– Népes rajongótáborotok van, a rádiókban játsszák a számaitokat. Sok más tehetséges zenekar vágyik erre a szintre. Mire kellene odafigyelniük szerintetek, hogy ilyen sikeresek legyenek, mint ti?

– Hát ne legyenek olyanok, mint mi, legyenek olyanok, mint ők – ez fontos! Jó érzés Tőled hallani, hogy sikeresek vagyunk, ez bentről nem látszik ennyire konkrétan. Nekünk is vannak álmaink, elképzeléseink, senki sem mondja meg, hogy valósítsuk meg őket – ez jó is, néha meg nehéz is. Felmerült bennünk a kérdés: vajon tudja-e valaki erre a választ… Vannak persze receptre készült zenekarok, de én a recepttől még a gasztronómiában is gyakran eltérek.

– Mit üzentek a szeplős lányoknak? („Szeplős váll” című dal – a szerk.)

– Szeressék a szeplőiket! A fiúknak azt, hogy ők is!

Sok minden rajzolódik itt „Magashegyen”: elmosódik a város meg az erdő, szeplősödik a váll, jön az új kislemez, underground néven fut a pop, Gróf Balázs dallamra kap, Bocskor Bíborka pedig takarít, és recept nélkül főz. Finomat, neveket, kétezret, meglepőt. Lassan töpörödik az ezer erdő, távolodik a hegy, amely oly messze van már, hogy nagyon közel.

Kapcsolódó cikkek