fotó: pixabay.com

Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit

Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit

Minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg az idén a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedőn. Ezt mondta el Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és főszervezője a díjátadón hétfőn Budapesten.

Közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik, és az országos bírálók 37 település 45 kertjének osztották ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a díjkiosztón kiemelte,

a kert társadalmi és gazdasági haszna jelentős, mert a művelt kert a vegyszermentes magyar termék előállításához,

a biológiai sokféleség megőrzéséhez, védelméhez, és a kertkultúra környezetkímélő ápolásához járul hozzá.

“A 2012-ben indult legszebb konyhakertek programnak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakerti munkához, a programot az agrártárca és háttérintézményei a kezdetektől támogatják”

– mondta.

A programban 2015 óta minden megye részt vesz, amit jelentős eredménynek nevezett. Kovács Szilvia kitért arra is, hogy a 2018-as vetélkedőt “A termőföld, a talaj védelme a Riolittufa támogatásával” mottóval hirdették meg, hogy minél több talakímélő művelési, vízgazdálkodási módszert, természetes talajjavítókat alkalmazzanak a kertekben.

A főszervező elmondta,

a legszebb konyhakertek program Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel,

majd 2013-tól országossá bővült. A 2018-as évet értékelve elmondta, hogy 71 új település indult, a részt vevők a nagybani piaci árakat figyelembe véve 700 millió forint értékű árut termeltek meg.

Kapcsolódó cikkek