fotó: pixabay.com

Újra népszerű a házasság Magyarországon

Újra népszerű a házasság Magyarországon

2010 óta Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma. Ezt mondta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke csütörtökön Budapesten, a Házasság hete rendezvénysorozat keretében Család és/vagy karrier címmel tartott konferencián.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom rendezvényén Fűrész Tünde arról beszélt, 2019 első 11 hónapjában 62 000 házasságot kötöttek, ami 27 százalékkal több, mint a 2018-as évben kötött házasságok száma.

“2010-hez képest több mint 80 százalékkal nőtt a házasságkötések száma”

– mondta, hozzátéve, a folyamat azért is különleges, mert ezzel párhuzamosan a házasulandó korban lévő (18 és 60 év közötti) lakosság száma folyamatosan csökkent a 2010-es években.

Megjegyezte, a folyamat ráadásul nem járt együtt a válások számának növekedésével sem.
Fűrész Tünde elmondta, a magyarok hisznek a házasság intézményében. A kutatások szerint 10 megkérdezettből 9 a házasságot javasolja a fiataloknak párkapcsolati formaként.

A Kincs elnöke hozzátette, a házasság értékességét Magyarországon az állam is igyekszik megerősíteni, hiszen már az alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarország védi a házasság intézményét.

Emellett az állam számos intézkedése segíti a házasságkötést és a családalapítást. Példaként említette az első házasságukat kötőknek nyújtott adókedvezményt, a családi otthonteremtési kedvezményt és a babaváró támogatást.

fotó: pixabay.com

Herjeczki Kornél, a Házasság hete mozgalom koordinátora köszöntőjében kiemelte: a 13 éve megszervezett Házasság hete programsorozat történetében fontos az összefogás. Az eredetileg egyházi kezdeményezéshez csatlakoztak civil szervezetek, mára pedig “alulról szerveződve”, 100 településen 300 program csatlakozott a központi rendezvényekhez.

Fontosnak nevezte, hogy a program megőrizze hitelességét. Meglátása szerint ezt az összefogás mellett a szervezők személyes elköteleződése garantálja.

Herjeczki Kornél hozzátette: a Házasság hete mozgalom célja nemcsak az, hogy minél több házasságot kössenek, hanem az is, hogy ezek a házasságok “kiteljesedett, boldog kapcsolatok” a társadalom építőkövei legyenek.

Kapcsolódó cikkek