"Stabil az államháztartás"

Az alacsonyabb adókulcsok mellett is stabil az államháztartás helyzete, mert a bővülő foglalkoztatás biztosítja az államnak a szükséges bevételeket. Ezt mondta Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Az adókulcsok meghatározásánál egyszerre kell figyelembe venni, hogy ösztönözzön a munkára, ugyanakkor biztosítsák az állami kiadások teljesítéséhez szükséges bevételeket, különben hitelből kellene finanszírozni a hiányzó összeget. Kiemelte, az államadósság hatodik éve csökken Magyarországon, 2011 végén még 80,7 százalék volt, mostanra 74,1 százalékra csökkent, a bruttó hazai termék (GDP) arányában. 

Kitért arra, hogy 2010-ben a kormány első lépései között volt az állami kiadások csökkentése, “magán kezdte a spórolást” az országgyűlési képviselők számának 199-re mérséklésével, és ma már kevesebb minisztérium is működik. Emellett a megszűnő minisztériumi háttérintézmények jogutódainál meg kell spórolni a korábbi személyi kiadások 20 százalékát és azt a központi költségvetés bevételeiként kell elszámolni, ami javítja az államháztartást.