Nem csak a diákok lehetnek tudatosabbak a pénzügyekben

Nem csak a diákok lehetnek tudatosabbak a pénzügyekben

faktoring

Kiemelte, a 2018-ra és 2019-re vonatkozó cselekvési terv a nagy ívű, hét évre szóló stratégiát aprópénzre váltja, határidőket és felelősöket állít a programsorozat céljai mellé. A pénzügyi tudatosság javítása Magyarországon jó a családoknak, a pénzügyi szolgáltatóknak és az egész nemzetgazdaságnak is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Amennyiben a lakosság okos pénzügyi döntéseket hoz, összehasonlítja a különféle termékeket, az a pénzügyi szolgáltatókat arra ösztönzi, hogy versengjenek, az ügyfelek igényeihez szabják az ajánlataikat – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. 

A pénzügyi tudatosság javulásának egyik fő mérföldköve szerinte az lenne, ha minél több családban készülne költségvetés a várható bevételekről és kiadásokról. Egyelőre Magyarországon a családok mindössze 25 százaléka állít össze büdzsé-tervezetet, miközben Nyugat-Európában ez az arány 70 százalék körüli – jegyezte meg Balogh László. 

Fontos lenne továbbá az is, hogy minél többen lehetőségükhöz mérten tegyenek félre pénzt, és megtakarításaikhoz megfelelő hozamot nyújtó konstrukciót válasszanak – ecsetelte a PM szakpolitikusa. Az OECD felmérése alapján Magyarországon mindössze a lakosság 16 százaléka válogat a termékek közül, hasonlítja össze a lehetőségeket. 

A pénzügyi termékek behálózzák az emberek életét, egyben kitűnő lehetőségeket, de veszélyes csapdákat is jelentenek – így fogalmazott Balogh László. 


Balogh László a cselekvési terv kulcsfontosságú elemének nevezte, hogy a nemzeti alaptantervbe bekerüljön a pénzügyi tudatosság oktatása. Az ismeretanyag átadásának élményalapúnak kell lennie – hangsúlyozta utalva arra, hogy a pedagógusok képzése is fontos feladat. A felnőtt lakosság elérésének az egyik módja szerinte az, ha a diákok hazaviszik a tudást – tette hozzá utalva arra, hogy más csatornákon, például médiakampányokkal és tájékoztató anyagokkal is készülnek az aktív korúak megszólítására. 


Az államtitkár arra is kitért, az Okosan a pénzzel nevű hét éves stratégia végrehajtása már megkezdődött, tavaly szeptembertől a szakgimnáziumokban a pénzügyi ismeretek már bekerültek a tananyagba. Úgy fogalmazott, hogy a visszajelzések a témában rendkívül pozitívak. Balogh László utalt arra is, hogy a stratégia keretében 60 000 POS-terminál kihelyezését támogatja a kormány, amelyek felét már telepítették is. Hozzátette azt is, hogy a Pénz7 című eseménysorozat keretében 200 ezer diák vett részt speciális előadásokon a pénzügyek témájában, ami európai szinten kiemelkedő eredmény. 

Újságírói kérdésre elmondta, különféle indikátorokon keresztül tervezik a programsorozat eredményességének a mérését. Szintén a sajtó felvetésére arról is beszélt, hogy egyelőre még a teljes cselekvési terv költségvetési keretösszege nincs véglegesítve. Az MTI kérdésére megjegyezte, ennek technikai oka van, a programoknak sok gazdája van, a PM mellett például a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék is.