fotó: pixabay.com

Koronavírus: még van egy hete

Koronavírus: még van egy hete

A koronavírus-járvány miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, de ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól. Erről tájékoztatta a médiát vasárnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

“A járvány alatt a fizetési kedvezmények közel 80 milliárd forintnyi adót hagytak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál”

– emelte ki az államtitkár.

“Március 11-e óta négyből három méltányossági kérelmet helyben hagyott az adóhivatal”

– szögezte le Izer Norbert, megjegyezve, hogy ebben a statisztikában az összes fizetéskönnyítési kérelem szerepel, még azok is, amelyekben egyáltalán nem hivatkoznak az adózók a koronavírus nehézségeire.

“A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelemnél az elbírálási arány még ennél is kedvezőbb”

– hangsúlyozta.

Az eddig elbírált ilyen típusú kérelmek 82 százalékában született pozitív, az adózó kérését helybenhagyó döntés.

A rendkívül kedvező, az Európai Unióban is egyedülálló fizetéskönnyítési lehetőséget érdemes kihasználnia minden koronavírus-járvány miatt bajba jutottnak, aki adófizetési nehézséggel küzd – mondta Izer Norbert.

“A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes minden adózónak, így például még a cégeknek is illetékmentes a kérelem”

– magyarázta az államtitkár. A 12 havi részletfizetés vagy a hat havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, pótlékmentes és ötmillió forintos tartozásig vehető igénybe. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül melyiket szeretné igénybevenni az adózó. Nemcsak abban rendkívüli a július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelem, hogy a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, hanem abban is, hogy a vállalkozásoknak lehetővé teszi az akár ötmillió forintos összegű adócsökkentést is.

A cég választotta adónemben, az adótartozása 20 százalékáig, de maximum ötmillió forinttal mérsékelheti az adóhivatal az egyébként fizetendő adót.

A koronavírusra specializált méltányossági kérelmek az ingyenesség és az egyszerűség mellett azért is válhattak rövid idő alatt rendkívül népszerűvé, mert egyre erősebb a magyar lakosság adótudatossága – jelentette ki Izer Norbert.

A gyors elterjedéshez kellett az, hogy az adózók felismerjék a kedvező lehetőség kínálta előnyöket.

Így többek között azt, hogy a fizetési kedvezmény igénybevételéhez elegendő az, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, illetve azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal partnerként kezeli, és segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került adózókat – összegezte az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek