Ilyen rendelőt még nem látott

Ilyen rendelőt még nem látott

Új, univerzális magánegészségügyi rendelő kezdte meg működését Pasaréten. A Sikeradónak küldött közleményük szerint a 120 millió forintos beruházással kialakított rendelő társadalombiztosítási finanszírozást nem vehet igénybe, hiszen a pszichoszomatikus megközelítés Magyarországon nem élvezi az állami ellátórendszer támogatását, holott a krónikus fájdalmak és sok egyéb betegség, illetve szervi elváltozás mögött pszichés okok állnak.
Panorama Medical Center néven, 1000 négyzetméteren új, univerzális rendelőintézetet nyitott a gyógyítás pszichoszomatikus megközelítése mellett elkötelezett orvosokból és magánszemélyekből álló befektetői csoport. „Az intézmény nem egészen egy év alatt 120 millió forintos beruházásból készült el; ez teljes egészében a rendelők kialakítására és a világszínvonalú géppark beszerzésére ment el, hiszen az épületet béreljük” – mondja Dr. Spányik András, a társaság ügyvezető igazgatója.
 
A rendelő több mint 30 szakorvossal és pszichológussal kezdi meg működését, ők hetente többször, délelőtt és délután rendelnek a több, mint 20 féle szakrendelés valamelyikében. Az orvosok és az ápolószemélyzet mellett az intézményben egészségügyi asszisztensek is dolgoznak, akik a teljes betegúton végigkísérik a pácienseket akkor is, ha azok valamilyen külső helyszínen kapnak ellátást.
 
A Panorama szakrendelő egyelőre semmilyen társadalombiztosítási forrást nem kap, az intézményben alkalmazott komplex megközelítés ugyanis jelenleg idegen test a magyar egészségügyben. „Nagyon röviden arról van szó, hogy a krónikus fájdalmak jelentős része, egyes betegségek zöme, sőt sok szervi elváltozás is pszichés okok miatt alakul ki. A hagyományos betegúton ezeknek a tüneteknek a kivizsgálása roppant logikus – ámde idő- és erőforrás igényes – módon az egyes okok kizárásával történik, és csak amikor minden egyéb lehetőséget elvetettek, tárják szét a kezüket a specialisták, hogy a páciensnek feltehetően pszichés eredetű panasza van. Mi ezzel szemben komplex módon állunk hozzá a problémákhoz, és az esetleges lelki tényezőket már az első körben a lehetséges okok között vizsgáljuk” – mondja Dr. Spányik András, aki az új szemléletű rendelő létjogosultságáról három befektető társát is meggyőzte.
 
A pszichoszomatikus hozzáállás Európában már korábban teret nyert. Németország és Dánia lényegében az egész egészségügyi ellátórendszerét erre a protokollra próbálja átállítani, mert a problémák feltárása, a tünetek igazi okainak megszüntetése lényegesen olcsóbb, mint a kizárásos elven működő, drága és sokszor kellemetlen diagnosztikai eljárások. „Kevesen tudják, de a magyar pszichiáterek és klinikai szakpszichológusok tömeges elvándorlása részben éppen a pszichoszomatika európai előretörése miatt indult meg néhány éve” – mondja Dr. Spányik András.

Kapcsolódó cikkek