Idén magasabb termésátlagra számítanak a zalai gazdák

Idén magasabb termésátlagra számítanak a zalai gazdák

A hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt a zalai gazdák idén magasabb termésátlagra számítanak, mint az elmúlt évben, tavaly őszi árpából 5,1 tonna termett hektáronként, a repce termésátlaga pedig 2,16 tonna volt a megyében. Ezt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-vel.

Az őszi árpa 17 százalékát már learatták Zala megyében, a hektáronkénti termésátlag 5,3 tonna – tájékozatott Süle Katalin. Az őszi árpát mintegy ezer hektáron aratták le és megkezdődött a 15 370 hektáron termelt őszi káposztarepce betakarítása is. Az olajos növény hektáronkénti átlaghozama 2,3 tonna – mondta.

Zala megyében az őszi árpát tonnánként 38 ezer forintért lehet értékesíteni, a búza ára 42-44 ezer forint között alakul, a repcéé pedig 110 ezer forint – közölte.

Hozzáfűzte: a betakarítási munkákat a gyakori esőzések nehezítik, a sok csapadék miatt a kalászosokon gombafertőzést észleltek.

Nyáron csaknem 58 ezer hektárnyi területről kell a magtárakba juttatni a termést Zala megyében: az őszi búzát 29 ezer hektáron, árpát csaknem 6 ezer hektáron, tritikálét 2,2 ezer hektáron, tavaszi árpát pedig 2440 hektáron kell learatni. Kisebb, ezer hektár alatti területen a zabot, további 2,1 ezer hektáron a tavaszi búzát kell learatni.

A napraforgó vetésterülete 7335 hektár, a kukoricáé pedig meghaladja a 36 ezer hektárt.