Folytatjuk a keleti-nyitás politikáját

Folytatjuk a keleti-nyitás politikáját

partnerekMagyarország és India eddig talán kevésbé fontos helyen szerepelt egymás gazdasági és stratégiai térképén, de a magyar fél abban reménykedik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közelgő újdelhi látogatása segít új keretbe foglalni a kétoldalú kapcsolatokat, felélénkíteni a kereskedelmet és a befektetéseket. Ezt írta a The Hindu című indiai lap hétvégi számában.

Az újság a miniszterelnöki vizit kapcsán interjút közölt Martonyi János külügyminiszterrel, aki hangsúlyozta, Orbán indiai látogatása a magyar külpolitika “globális nyitásának” keretébe illeszkedik. “Magyarország figyelmét az elmúlt húsz évben a régió(ja) kötötte le; alapvető célkitűzésünk a nyugati szövetségbe történő integrálódás volt … most ideje a regionális határokon túlra tekintenünk” – hangoztatta Martonyi.

Az újság megjegyezte, Magyarország és India szoros és baráti viszonyt ápolt egymással azóta, hogy 1948-ban felvették a diplomáciai kapcsolatokat. A magyar nép emlékszik az 1956-os forradalomban játszott indiai szerepre, arra, hogy India miként járt közben az akkori Szovjetuniónál Göncz Árpád életének megmentése érdekében, aki később, 1990 és 2000 között magyar államfő volt.

Bár Orbán Viktor indiai látogatásának időpontját még nem véglegesítették, a vizitre olyan időszakban kerül sor, amikor India tárgyalásokat folytat az Európai Unióval – amelynek 2004 óta Magyarország is tagja – egy szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről. Magyarország, amely élénken érdeklődik a növekvő indiai piac kiaknázása iránt, boldogan együttműködne – írta a lap.

Martonyi János úgy nyilatkozott, ha India megnyitná piacát a magyar borok előtt, azzal hatalmas fellendülést hozna az ágazatnak. A magyar kivitel eddig a csúcstechnológiai termékekre, iparcikkekre, gépkocsikra, távközlési és információtechnológiai eszközökre koncentrálódott, az Orbán-kormány azonban szeretné fellendíteni az agrárexportot, élelmiszeripari termékek és szolgáltatások kivitelét is.

India ígéretes piaca lehet a magyar áruknak és szolgáltatásoknak. “A kapcsolatok egyre intenzívebbek és reméljük, hogy az elkövetkező egy vagy két évben a kereskedelmi és befektetési adatok növekedést mutatnak” – jegyezte meg Martonyi János, aki szerint Orbán Viktor előtt még Kövér László, az Országgyűlés elnöke is ellátogat Indiába.

Az indiai vállalatok eddig 1,3 milliárd dollárt fektettek be Magyarországon, de még többre lenne lehetőség – írta a The Hindu.

A magyar külügyminiszter többek között elmondta azt is, hogy hamarosan ösztöndíjat hirdetnek fejlődő országbeli fiataloknak, s reményét fejezte ki, hogy az az indiai és más ázsiai diákoknak javára válik. Magyarország erősítené a kétoldalú turisztikai kapcsolatokat is, és támogatja India igényét az állandó ENSZ biztonsági tanácsi tagságra.