Finanszírozási többlettel zárt az államháztartás a harmadik negyedévben

Finanszírozási többlettel zárt az államháztartás a harmadik negyedévben

Az államháztartás jelentős, 346 milliárd forintos többletet könyvelt el a harmadik negyedévben, ami az időszakra jutó bruttó hazai termék 3,8 százalékának felel meg, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az 1990-es évet követően, amióta összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre, egyetlen negyedévben sem volt példa arra, hogy finanszírozási oldalról nettó hitelezővé vált volna az államkassza.

A nemzeti számlák előzetes adatait csütörtökön tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A harmadik negyedéves adat jóvoltából a szeptember végén zárult négy negyedévben is gyakorlatilag egyensúlyba került a költségvetés, mindössze 8 milliárd forint finanszírozási igénye keletkezett, ami a GDP 0,02 százaléka.

Az államháztartás (maastrichti) adóssága a harmadik negyedév végén 25 883 milliárd forint, a GDP 74,2 százaléka volt.

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság a harmadik negyedévben 25 milliárd forinttal, a GDP-hez viszonyítva 0,8 százalékponttal csökkent. A csökkenés gyakorlatilag a forint erősödéséből ered, ami 178 milliárd forinttal csökkentette az államháztartás bruttó adósságát, amit a 153 milliárd forint nettó hitelfelvétel sem vitt el egészen.

Tavaly szeptember végéhez hasonlítva 37 milliárd forinttal csökkent az uniós módszertannak megfelelően számolt maastrichti adósság, a GDP arányában 77,5 százalékról 3,3 százalékponttal.

Az államháztartás nettó tartozása 22,589 milliárd forintot, a GDP 64,7 százalékát tette ki 2016 harmadik negyedévének végén. A nettó adósság a harmadik negyedév alatt 88, egy év alatt 297,8 milliárd forinttal csökkent, ami a GDP arányában 0,9, illetve 3,7 százalékpont csökkenés.

A harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási többlete 315 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké 64 milliárd forint volt, míg társadalombiztosítási alapoknál nettó 33 milliárd forint hiteligény jelent meg finanszírozási oldalról.