Ezzel számol jövőre a magyar cégvezetők többsége

Ezzel számol jövőre a magyar cégvezetők többsége

emelkedés

A megkérdezett cégvezetők 70 százaléka szerint jövőre is stabil vagy növekvő lesz a magyar gazdaság teljesítménye. A válaszadók 76 százaléka bizalommal tekint a magyar akvizíciós piac kilátásaira, globális szinten pedig a megkérdezettek mindegyike javulást illetve stabilizálódást vár 2015-ben.

A vezetők 96 százaléka tervezi a jelenlegi dolgozói létszám megtartását vagy bővítését. Csupán 4 százalék válaszolt úgy, hogy létszámcsökkentést tervez jövőre.   

A megkérdezett magyar cégek 68 százaléka a bővítésre fókuszál, amely közel 20 százalékkal haladja meg a nemzetközi várakozást.

Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere a közlemény szerint elmondta, hogy jelentősen növekszik a tranzakciós aktivitás a magyarországi cégvezetők körében is. Az idei évhez képest a vállalatok jóval több tranzakciót terveznek a következő 12 hónapban. 

A felmérésben résztvevő cégek körében egyre jobban előtérbe kerülnek a külföldi befektetések. Korábban nem kezelték kiemelten a nemzetközi akvizíciókat, jelenleg minden ötödik vezető tekinti ezt cége potenciális növekedési forrásának.

A legfőbb befektetési célpontként Romániát, Oroszországot, Ausztriát, Szlovákiát és az Egyesült Államokat nevezték meg a cégvezetők.

A megkérdezett vállaltok a nemzetközi terjeszkedés mellett, főként a alaptevékenységük fejlesztésére és az új értékesítési csatornák felkutatására koncentrálnak. 

A vállalatok kétharmada tervezi versenytárs, vagy hasonló tevékenységi körű cégek megvásárlását – derül ki az EY kutatásából.