Új csarnokot avattak Bercelen

Új csarnokot avattak Bercelen

Új csarnokot avattak pénteken a berceli NIDEC GPM Hungary Kft.-nél - a japán tulajdonú autóalkatrész-gyártó üzem beruházása 15 milliárd forintból készült el. A Nógrád megyei üzem a NIDEC németországi gyárával indította el a fejlesztést, a következő egy évben egymillió olajszivattyú készül el Bercelen.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen kijelentette:

“büszkék lehetünk rá, hogy Japán és Németország belső-Nógrádban talált együttműködésre”. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Japán és Németország nagyon fontos szerepet tölt be a magyar gazdaság életében. Csak az elmúlt négy évben Japánból csaknem 200 milliárd forintnyi ipari beruházás érkezett Magyarországra, és ezek mintegy 300 embernek adnak munkát. Japán már a hetedik a magyarországi befektetők rangsorában, Németország pedig hagyományosan első helyen szerepel ezen a listán – tette hozzá Magyar Levente.

Az államtitkár arra is kitért, az, hogy Nógrád megyébe jött ez a beruházás, arról tanúskodik, hogy immár nincs olyan része az országnak, amelyik ne lenne képes felmutatni a japánok és németek által elvárt magas szintű munkamorált, munkakultúrát, színvonalat. Hozzátette, a kormány támogatja a cég további beruházásait.
 
Sőregi Tibor, a NIDEC berceli gyárának igazgatója ismertette, a cég 15 milliárd forintos beruházásában megépült egy új logisztikai csarnok, valamint kibővítették és felújították a szerelőcsarnokot, a következő négy-öt évben pedig további gyártósorokat és technológiát telepítenek Bercelre.

Az automatizált tevékenységgel a következő évben egymillió olaj- és vízpumpát gyártanak autómotorokhoz, a következő öt évben elérik az évi hétmillió darabot. A berceli gyár termékei a német Daimler és Getrag járműveibe kerülnek, a jövőbeni tervek pedig az összes nagy autóipari gyártót – a Volkswagent, az Audit, a Porschét – lefedik. A berceli NIDEC-ben jelenleg 240 ember dolgozik. Amikor minden gyártócellát beépítenek, akkor első körben kevesebb, 160-170 munkatársra lesz szükségük, majd a következő évek fejlesztéseinek eredményeiként, a termelési mennyiség növekedése és az újfajta technológiák bevezetése után 5-600 embert alkalmaznak majd – mondta az igazgató, hozzátéve: a tervek szerint Bercelen nem csak pumpát gyártanak, hanem vezérlőegységet és motort is tudnak gyártani és összeszerelni.

Az ünnepségen Wilhelm Steger, a NIDEC alelnöke és Stefan Hornivius ügyvezető igazgató ismertették, hogy az elektromotorok tekintetében piacvezető cég 1945-ben alakult, ma 120 ezer embernek ad munkát, és 430 országba gyártja termékeit. A NIDEC (amely a berceli gyárat 2010-ben vette meg) 2017-ben 12 milliárd eurós árbevételt ért el. 

Szato Kuni japán nagykövet felidézte, hogy Magyarország és Japán 1869-ben alakított ki diplomáciai kapcsolatokat, vagyis jövőre a 150. évfordulót ünnepelhetjük. A japán követség mindent megtesz, hogy továbbra is segítse a kiváló együttműködést – mondta.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Nógrádban, az ország egyik legszegényebb megyéjében nagyon fontosak az ilyen beruházások, hiszen munkahelyet teremtenek, hozzájárulnak az oktatáshoz és a magasszintű technológia meghonosításához.

Kapcsolódó cikkek