Csökkent a háztartások hitelállománya novemberben

Csökkent a háztartások hitelállománya novemberben

A háztartások és a nem pénzügyi vállalatok egyaránt nettó hiteltörlesztők voltak, betéteik állománya viszont nőtt 2015 novemberében a szezonálisan igazított adatok szerint tranzakciók eredményeként. Ezt ismertette a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön, a honlapján megjelentetett közleményében.

A háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 49,1 milliárd forinttal csökkent. Szezonális igazítás nélkül 41,0 milliárd forintos tranzakciókból eredő csökkenést lehetett megfigyelni, ami a forinthitelek 82,5 milliárd forintos növekedésének, valamint a devizahitelek 123,5 milliárd forintos csökkenésének eredője.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 6,6 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 67,4 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint 77,1 milliárd forintos nettó forintbetét-elhelyezés, valamint 9,7 milliárd forintos nettó devizabetét-kivonás történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 44,5 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 34,4 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 22,8 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 57,3 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – tranzakciókból eredően – 1,5 milliárd forinttal kevesebb lett.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 230,8 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 281,2 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 296,4 milliárd forintos nettó betételhelyezésre, míg a devizabetétek esetében 15,2 milliárd forintos nettó betétkivonásra került sor.

A külföldi kötelezettségek állománya novemberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 16,4 százalékát tette ki – ismerteti az MNB.