illuszráció, fotó: pixabay.com

50 milliárdot osztottak szét a Napenergia Plusz programban

50 milliárdot osztottak szét a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 000 nyertes család átlagosan mintegy 4 millió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához. Ezt tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
A tárca bejegyzésében felidézte, a kormány a Napenergia Plusz programban ingatlanonként akár 5 millió forint hozzájárulást kínál a napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez és felszereléséhez.

A sikeresen pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk, a nagyobbik hányadot az állam vállalja át. A múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek a 75 milliárd forintos programban. Jelenleg további több mint 5 000 támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt. Az már biztosra vehető, hogy a meghirdetéskor kalkulált 15 000 háztartásnál jóval több jut támogatáshoz a programban – közölte az EM.

Az átviteli rendszerirányító friss adatai szerint közel 267 000 háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon.

A többnyire családi házak tetején működő napelemes rendszerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják Magyarországon. A tiszta energiaforrások 2015-ben még tíz százalék alatti aránya idén tavasszal nőtt 50 százalék fölé a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében. A megújulók részesedésének kilenctizede az ipari és háztartási naperőművekből származik – ismertette a tárca.

A Napenergia Plusz programnak köszönhetően a családok saját eszközzel termelhetnek zöldenergiát, amelyet későbbi fogyasztásra el is tárolhatnak.

“A rugalmas felhasználás révén önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken”

– hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Az előkészületben lévő folytatásban tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemek mellé lehet majd kormányzati támogatással korszerű energiatárolót vásárolni – jelezte bejegyzésében az EM.

Kapcsolódó cikkek