fotó: pixabay.com

Tállai András: a kormány akkor is folytatja a csökkentést, ha a baloldalnak ez kínt okoz

Tállai András: a kormány akkor is folytatja a csökkentést, ha a baloldalnak ez kínt okoz

Adóügyi könnyebbség az otthonra vágyó családoknak, és tehercsökkentés a kisebb cégeknek. Ezeket nevezte a 2021 adóügyi változtatások legfontosabb pontjainak a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.

A Pénzügyminisztérium államtitkára a lap szombati számában megjelent cikkben úgy fogalmazott, a kormány akkor is folytatja az adócsökkentést, ha az ellenzéknek ez kifejezett kínt okoz. Tállai András kiemelte, az adófizetők az utóbbi években hozzászokhattak, hogy az adószabályok év eleji módosulásai kedvezőbb feltételeket teremtenek.

“A Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején rendre csak adóemeléseket, megszorításokat hoztak a változtatások”

– emlékeztetett.

Az államtitkár ismertette: január 1-jén 22 százalékponttal, öt százalékra csökkent az újlakás-értékesítések áfája. Az otthonra vágyó családok helyzetén könnyíthet az is, hogy a lakásvásárlás – a 2020. december 31. után kötött adásvételi szerződéseknél – mentes lett a visszterhes vagyonszerzési illeték alól, ha a vevő családi otthonteremtési kedvezményt használ fel. A mentesség a kedvezmény összegétől és a lakás forgalmi értékétől függetlenül igénybe vehető, és jár akár új, akár használt ingatlan megvásárlásakor.

A magánszemélyeknek kedvez az is, hogy könnyebb lesz az esetleges adótartozások rendezése, az érintettek évente egyszer, az eddigi félmillió helyett egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési lehetőséget.

A kisvállalkozások szempontjából a legfontosabb a helyi iparűzési adó átalakítása. Eszerint a felére csökken a helyi teher maximális mértéke, vagyis legfeljebb egy százalék iparűzési adóval számolhatnak 2021-ben az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek, így az őstermelők is, és azok a kisebb cégek, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb és az árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint.

“Az adókönnyítés mintegy nyolcszázezer vállalkozást hoz kedvezőbb helyzetbe”

– jelezte a miniszterhelyettes.

“A kisvállalati adó, a kiva mértéke 12-ről 11 százalékra csökkent, bevételi értékhatára pedig a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési háromról hatmilliárd forintra nőtt”

– folytatta a felsorolást. Az év elejével átalakultak a kata szabályai is. Ezentúl a kisadózó vállalkozások tételes adójánál negyvenszázalékos extra adó terheli a katás vállalkozásokat alkalmazó cégeket, ha a megbízások összértéke egy éven belül meghaladja a hárommillió forintot.

“Az új teher kizárólag a kifizetések hárommillió forint feletti része után alkalmazandó, és nem a katásnak kell megfizetnie”

– húzta alá az államtitkár, majd hozzátette, hogy a módosítás az igazságosságot növeli, ráadásul az a katások nyolcvan százalékát nem is érinti.

Tállai András kitért arra, hogy teljes sikerrel zárult a magyar “pálinka-szabadságharc”: az év első napjától nem kell jövedéki adót fizetni, ha a magánszemélyek akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket.

A mentesség 86 liter párlatig él. Az államtitkár végezetül a dohánytermékek jövedéki adójáról szólt, ez a teher szerinte éppen az unió nyomása miatt nő. A január 1-jei emelést áprilisban újabb követi majd, így a jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára.

Kapcsolódó cikkek