Szép teljesítményt nyújtott a BUX

Szép teljesítményt nyújtott a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 415,93 pontos, 1,13 százalékos emelkedéssel, 37 234,86 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 9,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Kéri Lajos, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője az MTI-nek elmondta, a BÉT kiugróan jó teljesítményt nyújtott, 1 százalék feletti emelkedésével jelentősen lekörözte a többi európai indexet, miután az előző pár napban alulteljesítő volt. Az emelkedés főként az OTP-nek és a Richternek volt köszönhető. Az amerikai piacon enyhe pluszt látni a rendkívül jó GDP-adat hatására. A feltörekvő devizák a török líra rossz teljesítménye miatt ismét gyengültek, a forint a 326 forintos szintnél is járt. A részvénypiacon azonban ez egyelőre nem érezteti hatását – mondta a vezető üzletkötő.

Csépai Miklós, a Gránit Bank treasury értékesítési vezetője az M1 aktuális csatornán szintén úgy értékelte, nagyon szép napon van túl a BUX index. A húzóerő az OTP volt, a nap vesztese pedig a Mol, amely bár zárásra nagyjából ledolgozta a reggel felhalmozott nagy mínuszt, így is közel fél százalékos veszteséggel zárt. Az európai tőzsdék is emelkedtek, ez alól csupán a londoni tőzsde volt kivétel. Az amerikai piacok folytatva e heti jó teljesítményüket, újra emelkedni tudnak, az S&P 500 és a Nasdaq újra történelmi csúcsokat döntött. 

A forint a többi kelet-európai devizához hasonlóan szenvedett. Csütörtökön ismét szünnap lesz Törökországban, ezért igen rendesen megrángatták a lírát, a török fizetőeszköz 2,5 százalékot gyengült a dollárral szemben. Ez lecsapódott a kelet-európai devizáknál is. A forint nagyjából fél százalékot gyengült, megérintette a 326-os szintet is. A lengyel zloty is közel 0,4 százalékot gyengült. Egyelőre kitart az a hetek óta jellemző folyamat, hogy a kelet-európai devizák nagyjából egyformán mozognak, attól függően, hogy a török lírával éppen mi történik – mondta Csépai Miklós. 

A Mol 16 forinttal, 0,56 százalékkal 2864 forintra gyengült, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 270 forinttal, 2,65 százalékkal 10 470 forintra erősödtek, forgalmuk 5,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,98 százalékkal 412 forintra nőtt, forgalma 207,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 60 forinttal, 1,12 százalékkal 5440 forintra emelkedett, forgalmuk 1,5 milliárd forintot ért el. A BUMIX 3697,18 ponton zárt szerdán, ez 8,67 pontos, 0,24 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.