Nem számít jelentősebb elmozdulásra a szakértő

Nem számít jelentősebb elmozdulásra a szakértő

Nem számít érdemi elmozdulásra a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán a megkérdezett szakértő.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek elmondta, szerdán oldalazás várható a magyar tőzsdén, de délutántól érkeznek fontosabb nemzetközi makrogazdasági adatok, amelyek irányt adhatnak a kereskedésnek. A piacok főként az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésére figyelnek – hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette, a piac most azt árazza, hogy az EKB csökkenti, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig növeli majd az irányadó kamatot.

Mérsékelt erősödésre lehet számítani szerdán a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken. Tőzsdei szakértők szerint a határidős indexek azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 0,3 százalék, a frankfurti DAX-30 0,2 százalék, a párizsi CAC-40 pedig szintén 0,2 százalék körül emelkedik a nyitásban. 
Az Európai Központi Bank (EKB) jelentős monetáris lazításához és a decemberi amerikai kamatemeléshez fűződő egyértelmű várakozások valamelyest elbizonytalanodtak, miután az Egyesült Államokból a vártnál rosszabb, az euróövezetből viszont jobb feldolgozóipari adatok érkeztek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 78,01 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 23 846,61 ponton zárt kedden, a részvénypiac forgalma 12,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 85 forinttal, 0,63 százalékkal 13 585 forintra erősödött, 982,7 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,82 százalékkal 6120 forintra nőtt, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,50 százalékkal 404 forintra emelkedett, forgalma 172,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 27 forinttal, 0,48 százalékkal 5563 forintra csökkent, a részvények forgalma 5,1 milliárd forintot ért el.