Ezzel indított a nyugat augusztus 14-én

Ezzel indított a nyugat augusztus 14-én

Csökkenéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken.

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,27 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,16 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,47 százalékos mínuszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,30 százalékos csökkenéssel indította a napot. A kockázatvállalási hangulatot rontják a vártnál gyengébb kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adatok, az újabb amerikai gazdaságösztönző csomagterv elfogadásának késlekedése, valamint az amerikai-kínai kapcsolatok éleződése miatti aggodalmak.

Eközben Washington odaszúrt Európának.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő kijelentette, hogy nem változtatnak az európai uniós termékekre, köztük a whiskeyre és az Airbus által gyártott repülőgépekre kivetett vámokon annak ellenére sem, hogy az európai repülőgépgyártó az állami támogatásokat illetően lépéseket tett a Kereskedelmi Világszervezet követeléseinek teljesítésére.

Az Egyesült Államok tavaly ősz óta a WTO engedélyével 10, illetve 25 százalékos büntetővámot vethet ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre.

Júniusban Washington azzal fenyegetőzött, hogy felülvizsgálja az Európai Unióból importált áruk vámtarifáit és a feketelistára került termékek körét is, valamint változtathat bizonyos termékek esetében a vámokon. Elemzők szerint az Egyesült Államok végül azért nem hajtott végre változtatásokat, mert nem akarta élezni a helyzetet és tőzsdei felfordulást okozni a vodka, a gin és a sör vámtarifáinak emelésével.

Az eurót 1,1809 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon délelőtt kilenc órakor, 0,03 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz a csütörtöki záráshoz képest.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) minimális mértékű emelkedésben áll.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,07 százalékos pluszban, 44,99 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,02 százalékos nyereségben, 42,25 dolláron forgott közép-európai idő szerint péntek reggel kilenc órakor.

Az arany ára csökken. Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 10,15 dollárral, 1943,58 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 15,10 dollárral 1955,30 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon. Csütörtökön csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék. Londonban 1,50 százalékkal, Frankfurtban 0,50 százalékkal, Párizsban 0,61 százalékkal, Milánóban 0,88 százalékkal, Madridban pedig 0,62 százalékkal esett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,63 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,66 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,60 százalékkal csökkent.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,29 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,20 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,27 százalékos pluszban zárt csütörtökön.

Kapcsolódó cikkek