forrás: pixabay.com

Emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX a március 13-ai héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX a március 13-ai héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX múlt péntekhez képest 5,35 százalékkal, 2306,45 ponttal csökkenve 40 771,24 ponton zárt a héten.

A részvénypiac összforgalma 47,274 milliárd forintról 61,245 forintra nőtt, noha március 15-én a BÉT szünnapot tartott, így csak négy kereskedési nap volt a héten.  A vezető részvények gyengültek. A BUX magas forgalom mellett jelentős, majdnem 3 százalékos csökkenéssel kezdte a hetet az amerikai bankpánik miatt. A befektetők igyekeztek szabadulni a kockázatosabbnak gondolt részvényektől – nyilatkozta az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

“Kedden némi emelkedést ért el a tőzsdeindex, de a hét második felében ismét erőteljes csökkenés következett, mivel kedvezőtlenül alakult a befektetői hangulat”

– tette hozzá.

A nemzetközi bankpiac nehézségei miatt főképp az OTP gyengült, de a Mol részvényeinek sem tett jót az osztalékfizetés körüli bizonytalanság. A hét utolsó kereskedési napján enyhült a feszültség, és bár a BUX némileg ismét csökkent, a BÉT-et nyugodt kereskedés jellemezte, a bankpánik hatásai belföldön már kevésbé érvényesültek. A világ más részein ugyanakkor továbbra sem alakult jól a tőzsdei hangulat, a nyugati részvényindexek csökkenéssel zárták a hetet, annak ellenére, hogy több elemző szerint is a bankpiaci nehézségek nem jeleznek rendszerszintű problémát. Egyelőre úgy tűnik, hogy az eddig csődöt jelentő pénzintézetek baját egyedi tényezők okozták, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED pedig gyorsan és határozottan kezelte a helyzetet.

A vezető részvények közül legkevésbé a Magyar Telekom gyengült. Árfolyama a pénteki záráskor 385 forintnál állt meg, heti összevetésben 1,79 százalékkal, 7 forinttal csökkent, forgalma megközelítette a 836 millió forintot.

A Richter 2,6 százalékkal, 195 forinttal visszaesve 7300 forinton zárta a hetet 9,136 milliárd forintos összforgalom mellett. A Mol 5,69 százalékos, 146 forintos csökkenéssel 2418 forinton fejezte be a hetet, heti forgalma meghaladta a 9,886 milliárd forintot. Az OTP részvényei 7,41 százalékos, 760 forintos csökkenés után 9490 forintig gyengültek, majdnem 40 milliárd forintos összforgalom mellett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3446,04 ponton zárt pénteken, heti összevetésben 3,28 százalékos, 116,92 pontos csökkenéssel.