Magyar-kínai vegyes vállalat alakult barrique hordók gyártására

Magyar-kínai vegyes vállalat alakult barrique hordók gyártására

Magyar-kínai vegyes vállalat alapításáról írt alá megállapodást vasárnap Budapesten a Trust Hungary Zrt. és a kínai Huai Lai Amethyst Manner Co. vezetője. Az eseményen jelen volt Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Csang Csing-vej, Hopej tartomány kormányzója.

James J. Molnar, a Trust Hungary Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a mostani üzlet hosszú előkészítési folyamat után jött létre, a szerződő felek Kínában, magyar alapanyagot és szaktudást felhasználva közösen készítenek barrique hordókat. A tervezett befektetés értéke mintegy 300 millió jüan (12 milliárd forint). A közös magyar-kínai vállalat 50-50 százalékban lesz a magyar, illetve a kínai cég tulajdonában. A barrique hordókat készítő üzem Hopej tartomány borvidékén, Pekingtől északra  létesül. 

Az üzemben évente tízezer hordót gyártanak várhatóan már a jövő évtől. Ez mintegy 10 millió dolláros (2,4 milliárd forintos) forgalmat jelent majd évente – mondta a Trust Hungary vezérigazgatója.
 James J. Molnar szólt arról, hogy a vegyes vállalat kizárólag magyar tölgyfa felhasználásával készíti a hordókat, amelyekhez magyar technológiát használnak. A hordógyártáshoz szükséges előkészítő lépéseket Szigetváron magyar mesterek végzik el. Így például Magyarországon szerzik be a barrique hordók készítéséhez szükséges rönköket, és a dongakészítés is itteni feladat.

Kiss Eliza helyettes államtitkár a magyar és kínai résztvevőket köszöntve többek között arról beszélt, hogy a magyar kormány az elmúlt években keleti nyitás néven új külpolitikai és külgazdasági stratégiát követ.
Ennek keretében a kormányzat arra törekszik, hogy a minőségi szegmensben erősítse Magyarország gazdasági kapcsolatait ezekkel az országokkal. Magyarország célkitűzése az, hogy a magyar export legalább harmada keleti irányba tartson. A magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos, hogy a kivitel folyamatosan bővüljön – emelte ki. Magyarország a Kínával történő gazdasági kapcsolatépítés során arra törekszik, hogy speciális területeken nagyon jó minőségű áruval jelenjen meg az ottani piacon. Ezek főként a nagy hozzáadott értéket képviselő, innovatív gazdasági területeket jelentik. Az elmúlt években a globális gazdasági átrendeződés következtében Kína lett a világgazdaság egyik legerősebb szereplője – hangsúlyozta Kiss Eliza. A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok 2010-től élénkültek meg, azóta Magyarország Kína megbízható partnere. Így a kínai cégek már termelési és logisztikai központként tekinthetnek Magyarországra – mondta a helyettes államtitkár. Közlése szerint a mostani borágazati beruházás segítheti a magyar-kínai stratégiai célok megvalósítását. A megállapodás azt jelzi, hogy Magyarország aktív kapcsolatokat kíván kiépíteni Kínában.  A Földművelésügyi Minisztérium büszke a mostani megállapodásra, mivel sok energiát fordít a borágazatban rejlő lehetőségek harmadik országokbeli népszerűsítésére – tette hozzá Kiss Eliza. Hopej tartomány kormányzója azt emelte ki, hogy Kína és a közép-európai térség gazdasági együttműködésére jó  lehetőségeket lát. Ezt az a Kína – Közép-Európa konferencia is jelzi, amelyet Prágában tartottak. Erről a tanácskozásról érkezett Csang Csing-vej Magyarországra. 

A kormányzó szerint a mostani vegyes vállalat alapításáról szóló megállapodás tovább szélesíti a kínai-magyar együttműködést, ez pedig előrevetíti a gazdasági kooperáció kiszélesítésének lehetőségét a két ország között. Az együttműködés fejlesztésére példaként említette a továbbképzés terén kínálkozó lehetőségeket. 
Csang Csing-vej elismerően beszélt Magyarország fejlettségi szintjéről, amelyet – mint mondta – magyarországi tartózkodása során személyesen tapasztalt.