Tízmilliárd megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásra

Tízmilliárd megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásra

Közel kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt.

Soltész Miklós a családi olimpia rendezvényen azt mondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett program országos lefedettséggel valósul meg, minden megyében több helyszínen. Kitért arra is, hogy a kabinet eddig már több mint kilencmilliárd forinttal támogatta a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkába történő visszatérését az Új Széchényi Terv keretében. A szociális államtitkár elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján elérhető pályázat támogatást ad a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedéséhez, és ahhoz, hogy munkatapasztalatot szerezzenek. 

Maximum öt hónapig, 100 százalékos bértámogatást biztosítanak azon vállalkozások számára, amelyek vállalják az ilyen munkaerő alkalmazását. A bértámogatás mellett számos munkaerő-piaci integrációt segítő szolgáltatás is elérhető lesz a program keretében. Kitért arra is, hogy a kabinet eddig már több mint kilencmilliárddal támogatta a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkába történő visszatérését az Új Széchényi Terv keretében. A pályázatok a megváltozott munkaképességű munkavállalók képzéséhez, munkaerő-piaci integrációjához, elhelyezkedést segítő szervezetek fejlesztéséhez nyújtanak támogatást. Soltész Miklós arról is beszélt, hogy június 21-étől lehet jelentkezni arra a kétmilliárdos keretre, amely a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését segíti. Szeptember 7-éig lehet továbbá pályázni arra a 2,7 milliárd forintra, amelynek célja a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató, nem állami szervezetek támogatása. Több mint 700 millió forinttal támogatnak több mint 90 szervezetet, amelyek szintén fogyatékossággal élőket támogatnak. Soltész Miklós kifejtette, a kormány egyik legnehezebb döntése volt, amikor az egész rokkantsági rendszert felülvizsgálatát elvégezte. 

Orsós Zsolt csörgőlabda paralimpikon arról beszélt, hogy nagyon fontos a fejekben való akadálymentesítés. Az elmúlt két évben mintegy 6-7 ezer középiskolás diákkal beszélgetett a szolidaritás nagyköveteként, illetve ismertette meg sportágát.     Kiemelte: a fogyatékos embereknek ma nagyon kis hányadát foglalkoztatják, mert a munkaadók tartanak tőlük. Reményének adott hangot, hogy sikerül ezen változtatni, és a fiatalok, akikkel beszélgetett, már másként gondolkodnak majd erről. 

Az első alkalommal megszervezett családi olimpián az Orczy Parkban délelőtt 9 órától este 7 óráig várják a családokat. Az érdeklődők a foci- és sorversenyek mellett olyan extra mozgásfajtákat is kipróbálhatnak, mint a felfújható “öttusa birodalom”, Eurobungy, légbicikli, léglabda, de van kalandpark, ugrálóvár és KRESZ Park is. Az ingyenes programokat zenei koncertek színesítik, fellép az Alma Együttes, a Makám Zenekar, a Zabszalma és a Tücsök Zenekar, valamint Pintér Béla.