Tudományos fesztivál kicsiknek és nagyoknak

Tudományos fesztivál kicsiknek és nagyoknak

Science festival, DebrecenA természettudományos és technológiai kutatások eredményeinek játékos, közérthető megismertetését célozza a pénteki debreceni SEE Science Festival, ahol a régió hét országának résztvevői tartanak bemutatókat.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a program hétfői debreceni sajtótájékoztatóján kiemelte, a fesztiválon az érdeklődők abból is ízelítőt kapnak, hogy milyen lesz a DE botanikus kertjében jövőre átadandó tudományos élménypark.

A SEE Science Festivalon a vendégek kémiai és más természettudományos kísérleteken, informatikai játékokon és tudományos előadásokon vehetnek részt. A mintegy negyven bemutató közt lesznek világító molekulák, DNS-elemzés, az okostelefonokkal játszható QR-kód-vetélkedő és orvostudományi érdekességekről szóló előadás is.

A South-East Europe (SEE) elnevezésű projektre a magyar, az osztrák, a bolgár, a görög, az olasz, a román és a szlovák résztvevők összesen 2,2 millió eurós támogatást nyertek, ebből több mint hatszázezret a debreceni önkormányzat és a Debreceni Egyetem használhat fel. Az első SEE Science Festival tavaly októberben Szalonikiben volt és az elkövetkező években bejárja a program a régiót.

Papp László (Fidesz-KDNP) alpolgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Debrecent a magyar innováció központjává kívánják tenni. Erre a városi tudásbázis – az egyetem és az MTA Atommagkutató Intézete. Továbbra is a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágakra szándékoznak építeni a város gazdasági stratégiáját – jelezte.

Papp László kitért a DE botanikus kertjében 1,6 milliárd forintból épülő komplexumra, ahol állandó lesz a tudományos eredmények közérthető, látványos bemutatója.

A város fő célja az, hogy továbbra is nemzetközileg jegyzett eredmények és neves szakemberek kerüljenek ki a debreceni tudományos műhelyekből, de ehhez már gyermekkorban fel kell kelteni az érdeklődést.

A SEE Science Festival pénteken a debreceni Modemben és a Baltazár Dezső téren egész nap ingyenesen lesz látogatható.