Összefüggést találtak a korai menopauza és a mellrák mutáns génváltozata között

Összefüggést találtak a korai menopauza és a mellrák mutáns génváltozata között

A mell- és petefészekrákot okozó BRCA gének mutáns változatának hordozóinál évekkel korábban léphet fel a menopauza, mint más nőknél. Ezt derítette ki egy amerikai tanulmány.

A Cancer Journal című szaklapban közzétett vizsgálatukba a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i orvoskutató központjának szakemberei 382 olyan kaliforniai nőt vontak be, aki hordozzák a BRCA1 vagy a BRCA2 génmutációt, illetve 765 másikat, akiknél nem találták meg a gént, és természetes módon élték meg a változó kort, azaz nem távolították el petefészküket még a változó kor előtt.

A génmutáció hordozóinál 50 éves korban fejeződött be a menstruációs ciklus, míg a kontrollcsoportnál 53 éves korban. Az előbbieknél legkorábban 46 éves korában lépett fel a menopauza, különösen azoknál, akik erősen dohányoztak.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek eredményeik megerősítésére, és annak kiderítésére, hogy milyen hatásai lehetnek ennek a felfedezésnek.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a BRCA génmutációkat átlagosan 400 nőből egy hordozza, ám ennél gyakrabban fordul elő a kelet-európai zsidó népesség körében.